“Sülfatsız şampuan nedir?” sorusuna saçlar için zararlı olan sülfat bileşeni içermeyen şampuanlar olduklarına dair yanıt vermek mümkün. Bilimsel ismi ile SLS olarak anılan sülfat “Sodium Laureth Sulfate” kelimelerinin kısaltmasından oluşur. Sülfatın en önemli özelliği köpürtme özelliği. Bu sebeple pek çok temizlik maddesinde etkili bir rol oynar.
Birçok kişi bir temizlik ürünü ne kadar köpürüyorsa o kadar etkili temizlediğini düşünür. Fakat bu durum doğru sayılmaz. Ancak bu inanış içeriğinde sülfat bulunan ürünlere dair duyulan yoğun ilgiye açıklar. Bununla birlikte sülfatın cilt ve saçlar için zararlı bir madde olduğunu ve mümkün mertebe kullanılmaması gerektiğini dile getirmek gerekir. Uzun vadede sülfat içeren cilt bakım ürünlerinin kullanılması çeşitli problemleri beraberinde getirir.
Sülfat Nedir?
SLS olarak da bilinen sülfat, orta derecede tahriş edici özelliklere sahip bir madde. Bolca köpürdüğü için pek çok temizlik maddesinde etkin rol oynar. Yoğun bir şekilde köpürüyor olması temizlik malzemelerinin daha iyi temizlediği hissiyatı oluşturmasına yol açar. Fakat köpürmenin temizlikle herhangi bir alakası olmadığına göz önünde bulundurmak gerekir.
Uzun vadede sülfat kullanımı çeşitli problemleri beraberinde getirir. Buna bağlı olarak pek çok kişinin tercihi sülfatsız şampuanlar olmaya başladı. Yalnızca şampuanlarda değil; diş macunları, nemlendiriciler, banyo köpükleri, duş jelleri ve yüz yıkama jellerinde de bulunur. Orta derece tahriş edici özelliğe sahip olan sülfat, uzun vadede alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
“Sülfatsız şampuan nasıl anlaşılır?” sorusuna verilmesi gereken yanıt ürün paketinin arkasında bulunan içerik listesini okumak gerektiğidir. Eğer bir ürün grubunun içerisinde sülfat bulunmuyorsa arkasında yer alan içerik kısmında bu ürüne yer verilmemiş olması gerekir. Bununla birlikte sülfat içermeyen ürünlerin büyük bir çoğunluğunun ambalajının ön kısmında da buna dair bir uyarı bulunur.
Sülfatın Zararları Nelerdir?
İçeriğinde sülfat bulundurmayan ve saçı temizlemek amacıyla kullanılan cilt bakım ürünleri “Sülfatsız şampuan nedir?” sorusunun yanıtı. Sülfat, sülfürik trioksit ve kloro sülfürik asidin birleşimi olarak oluşur ve ciltte çeşitli alerjik tepkilere neden olabilir. Bununla birlikte uzun vadede kullanımı cildin kuruyarak tahriş olmasına yol açar ve çeşitli hasarları da beraberinde getirir. Temizleme ve köpürme özelliğine sahip olan sülfat, yağlı ve kirli maddelerin temizlenmesi için sıkça kullanılan bir bileşik. Bu nedenle, birçok temizleyici ürünün etkin maddesi olarak bulunur. Ancak yüksek agresif özelliklere sahip olduğunu dolayısıyla cilde direkt temas ettiği takdirde uzun vadede çeşitli problemleri beraberinde getireceğini dile getirmek gerekir.
Bu doğrultuda “Sülfatsız şampuan ne işe yarar?” sorusuna verilebilecek yanıtların arasında sülfatın zararlarını engelliyor olması bulunur. Sülfatın zararları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İçerisinde bulunan agresif yapıtaşları alerjinin tetiklenmesine yol açar.
- Bilinçsiz ve aşırı kullanımı kanser gibi ciddi hastalıkları beraberinde getirebilir.
- Astım ve nefes darlığını tetikleyebilir.
- Cilt ile çok fazla ve uzun süre temas etmesi cilt kuruluğuna yol açar.
- Saç ürünleri içerisinde bulunan sülfatın uzun vadeli kullanımı saçların dökülmesine ve kepek gibi problemlere yol açabilir.
Özellikle şampuanların içerisinde etken maddelerden biri olan sülfat, kimyasal bir madde olduğu için çeşitli mutasyonlara da yol açabilir. Kalp ritmini ve karaciğer sağlığını etkileyen, akciğerlere ciddi hasar veren sülfat; mümkün olduğunca uzak durulması gereken bir madde. Vücudun hormonal yapısını dengesizleştirmesi, göz hastalıklarına sebebiyet vermesi de sülfatın zararları arasında.
Sülfatsız Şampuan Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Son yıllarda en çok tercih edilen saç bakım ürünlerinden biri olan sülfatsız ve tuzsuz şampuanlar, raflarda yerini almaya başladı. Pek çok kişinin tercihi olmaya başlayan bu şampuanlarla ilgili merak edilen soruların arasında ise “Tuzsuz sülfatsız şampuan ne işe yarar?” sorusu gelir.
Sülfat saçın doğal yapısını bozduğu için daha sağlıklı saçlara sahip olmak isteyenlere sülfatsız şampuan kullanmaları önerilir. “Sülfatsız şampuan ne işe yarar?” sorusuna verilebilecek yanıtların arasında saçların doğal yapısını koruduğu, saçtaki yağ ve kir temizlemeye yardımcı olduğu gelir.
İlk defa sülfatsız şampuan kullanan pek çok kişi şampuanın yeterince köpürmediğini gördüğü için saçlarının temizlenmediği endişesini yaşar. Fakat bunun yersiz bir kaygı olduğunu ve sülfat içermeyen şampuanların da sülfat içeren şampuanlar kadar temizleyici özelliğe sahip olduğunu bilmelisiniz. Sülfat içeren şampuanlardan daha hafif bir yapıya sahip olan şampuanlar saç tellerinin kırılmasını önler ve bu esnada saçların etkili bir şekilde temizlenmesini sağlar. Dolayısıyla “Sülfatsız şampuan ne için kullanılır?” sorusuna tıpkı diğer şampuanlar gibi saç derisini temizlemek ve saçların daha sağlıklı gözükmesini sağlamak amacıyla kullanıldığına dair yanıt verilebilir.
Saç bakım rutininize dahil edebileceğini sülfatsız şampuanlar isimlerinden de anlaşıldığı üzere içeriklerinde sülfat adı verilen bileşeni bulundurmazlar. Bu sayede şampuanlar daha yumuşak bir yapıya sahip olurken saçtan arındırılmaları da daha kolay olur. Saç derisine zarar vermiyor ve kalıntı bırakmıyor olmaları ise uzun vadede kepek gibi problemlerin meydana gelmesini engeller.
“Sülfatsız şampuan ne demek?” sorusu pek çok kişi tarafından merak edilir. Klasik şampuanlar gibi saçlarınızı temizlemek için bir miktar su ile açarak kullanmanız ve masaj yaparak saç derinize uygulamanız gereken sülfatsız şampuan, her saç tipi için uygun. Özellikle hassas saç derisine, işlem görmüş saçlara sahipseniz ya da saçlarınız kuru veya boyalı ise sülfatsız şampuanlar kullanmanız çok daha doğru olur. Sülfatsız şampuan işlem gören saçların daha kaliteli hale gelmelerine ve kaybettikleri nemi geri kazanmalarına yardımcı olur.