Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülme problemi olan kişiler bir yana sakalında problemi olan kaşında problemi olan kişiler de sakal ve kaş ekimi yaptırabilmektedirler. Ülkemizde birçok klinik tarafından yapılan sakal ekimi saç ekimi kadar kolay fakat hassasiyet gerektiren bir tedavidir. Tıp dünyasının da gelişmesi ile artık saç, sakal ve kaş ekim operasyonları acısız, sancısız, olmaktadır.
Sakal ekimi hangi teknikle yapılmalıdır?
Diğer ekimlerde olduğu gibi sakal ekimlerinde de kullanılan yöntemler aynıdır bu yöntemler FUT ve FUE yöntemidir. Diğer ekimlerde olduğu gibi en sık kullanılan saç ekimi yöntemi FUE tekniğidir. FUE tekniğinin özelliği ise ileri teknoloji aletlerinin kullanılmasıdır. FUE tekniğinde iz kalma riski hiç yoktur. FUT yönteminde kesim, dikim olduğundan iz kalma riski mevcuttur. 2006 yılından beri sakal ekimi FUE yöntemi ile yapılmaktadır.
Sakal ekimi hangi bölgelerden alınan köklerle yapılmaktadır?
Bütün ekim operasyonlarında olduğu gibi (saç, sakal, kaş) sakal ekimi için alınan greftler genellikle ense kökü ve İki kulak arasındaki saçlı dokudan alınmaktadır. Nadiren başka bölgelerden de greft alınabilir. Sakal ekimi saç ekimi operasyonuna göre kısa sürmektedir. Bunun nedeni sakal ekiminde saç ekimi kadar greft ihtiyacının olmamasıdır. Ancak sakal ekimi saç ekimine göre daha dikkatli olunması gereken bir tedavidir. Açık ve daha çok kullanılabilen bir bölge olduğu için iyileşme süreci daha uzun bir vadededir. Yüze nakledilen bir ekim olduğu için sakal ekimini yapan doktorun daha dikkatli ve özenli çalışması gerekmektedir. Operasyon sonrasında da özenli ve titiz bir bakım gerekmektedir.
Sakal ekimini kimler yapabilir?
Sakal ekimini aynen saç ekimi ve kaş ekiminde olduğu gibi plastik cerrahlar veya cilt uzmanları yapmaktadır. Sakal ekimi düşünüyorsanız ilk önce kendinizi bu tedaviye hazır hale getirmeniz gerekir. Daha sonra sakal ekiminizi yapacak hekim ile ekimin yapılacağı merkezi seçmeniz gerekmektedir. Bu seçimi yaparken daha önce bu işlemi yaptırmış hastaların tecrübelerinden yaralanmalısınız. Günümüzde saç ekimi uzmanı ya da plastik cerrah olmayan birçok insan sakal ekimi yaptığını iddia etmektedir. Bu nedenle sakal ekimini yaptıracağınız uzmanı iyi araştırmalı ve dikkatli davranmalısınız.
Sakal ekimi sonrasında yüzde iz kalır mı?
Teknolojinin ilerlemesi ile Sakal ekimi diğer saç ve kaş ekimi gibi ileri teknolojik aletler ile yapıldığından hemen hemen hiç iz kalmamaktadır. Greftler bir milimetreden de ince mikro iğneler ile alınır ve yüze nakledilir. Nakledilen saç kökleri çok küçük mikro iğneler ile yapıldığından asla lekelenme veya kızarma olmaz. İğnelerin açtığı delikler çok küçük olduğundan tedaviden hemen sonra kapanmaktadır.
Sakal ekimi riskli bir operasyon mudur ve operasyon sonrasında morluk şişlik meydana gelir mi?
Sakla ekimi riskli bir operasyon değildir. Üstelik artık genel anestezi olmadan yalnızca lokal anestezi ile yapılan bir cerrahi işlemdir. Ancak operasyon öncesi aynen riskli bir operasyon gibi tüm tetkikler yapılmaktadır. Bu nedenle de operasyon öncesi bir ameliyatta yapılması gereken tüm tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler doktor için birer ipucu niteliğindedir ve doktora, hastanın genel sağlık durumu ile ilgili ipuçları vermektedir. Doktorun hastanın durumunu bilmesi başarılı bir sakal ekimi için önemlidir. Fakat operasyon öncesinde yapılacak olan testler ve tetkikler büyük önem taşımaktadır. Doktor bu tetkiklere göre operasyonun yapılıp yapılamayacağına karar verecektir.
Kaş ekimi nasıl yapılır?
Kaş ekimi sakal ekimine göre tahmin edileceği üzere daha az greft gerektirir. Fakat estetik olarak daha dikkat gerektiği bilinmelidir. Kaş ekiminde ortalama bir greft sayısı verecek olursak 300 greft gerekir diyebiliriz. Ekim yapılmadan evvel bilgisayar ortamında nasıl bir kaş istendiği çizimleri yapılmalı ve kişinin nasıl bir kaş istediği operasyon öncesi mutlaka belirlenmelidir. Belirlenen kaş çizgisi için greftler ense kökünden temin edilmektedir. Kimler kaş ekimi yaptırabilir?
- Kaşlarında doğum izi gibi izler olup kaşlarda açıklık olan kişiler.
- Kaşları yanmış kişiler.
- Daha önce epilasyon nedeni veya çeşitli nedenler ile kaş çizgisini kaybetmiş kaşları çıkmamış, çeşitli nedenlerle kaşsız kalmış kişiler kaş ekimi yaptırabilir.
Kaş ekimini tercih etmelidirler. Bu sebeplerin oluştuğu bütün durumlarda kaş ekimi operasyonlarının oldukça başarılı olduğu gözlemlenmiştir. Kaş operasyonu diğer operasyonlara göre en kısa süren ekim şeklidir. Ancak büyük titizlik gerekmektedir.
Kaş ekimi operasyonunda hangi teknik kullanılır?
Kaş ekimi ve sakal ekiminde tıpkı saç ekimi gibi sadece 2 teknik uygulanmaktadır. Bunlar FUE ve FUT teknikleridir. Ancak sakal ve kaş ekimi riskli bir alan olduğu için FUT tekniği uzmanlar tarafından pek tercih edilmez günümüzde kaş ve sakal ekimleri yalnızca FUE tekniği ile yapılmaktadır. Saç, sakal ve kaş ekimi sonuçta cerrahi bir işlem olduğu için iz kalmaması da önemlidir. Kaş ekiminde doktorun marifeti çok önemlidir. Çünkü kaşın ekilmesinde önemli olan o kaşa şekil vermektir. Bu da doktorun göz estetiğine kalmış bir durumdur. Kaş ekimi maddi olarak çok ekonomik bir operasyondur. Fakat estetik açıdan bir hayli zor bir operasyondur.
Kaş ekimi operasyonu riski bir operasyon mudur?
Evet, riskli bir operasyondur. Çünkü yüzün tamamını ve kişinin duruşunu etkiler. Bu nedenle kaş ekimi riskli bir operasyondur. Ancak şayet kendini ispatlamış tecrübeli ve deneyimli bir ekibe sahip kaliteli bir saç ekimi merkezinde risk için endişe etmenize hiç gerek yoktur. Kaş ekiminde hata olması kişinin psikolojisini de bozar. Doktorun tecrübesi bu konuda oldukça önemlidir. sizlerde daha önce kaş ekimi yaptırmış tanıdığınız biri var ise şayet onun tecrübelerinden de istifade etmekte fayda vardır.
Kaş ekimi ve sakal ekimi sonrasında ekilen greftler doğal görünür mü?
Sakal ekimi ve kaş ekimi sonrasında ekilen greftler gayet natürel bir görüntüye sahiptirler. Tıpkı saç ekimindeki gibi doğal greftler olduğundan saç ekiminde saçlar nasıl doğal duruyorsa kaş ve sakal ekimi de aynen öyle doğal durmaktadır. Kaş ve sakal ekimlerinde başarı oranı bir hayli yüksektir. Çünkü saç ekiminde olduğu gibi büyük bir titizlikle özenli ve steril ortamlarda ciddi operasyonlar ile ekim yapılmaktadır dolayısıyla kaş ekimi ve sakal ekimi aynı saç ekimi gibi başarı oranı yüksek bir uygulamadır. Kaş ekimi ve sakal ekimi saç ekiminden daha hassas bir tedavidir. Bu nedenle daha dikkatli bir operasyon gereklidir. Aksi takdirde hastanın psikolojisi bozulur ve büyük tepkiler verilebilir. Kaş ve sakalında sorun yaşayan hastalar zaten psikolojik olarak sıkıntıları var ise bir de başarısız bir kaş ve sakal operasyonu ile iyice bir çöküntüye dönüşebilmektedir. Bu nedenle saç ekiminden çok çok daha hassas bir şekilde ekim yapılması gerekmektedir. Kaş ekimi ve sakal ekimi yaptıracak kişiler ekimi yaptıracakları merkezi iyi araştırmalı ve doğru karar vermelidirler.