Saç ekiminden sonra olası komplikasyonlar ve yan etkileri nelerdir?
Saç ekimi genellikle diğer operasyonlara göre hafife alınsa da cerrahi bir işlemdir. Her cerrahi müdahalede olduğu gibi saç ekiminin de risk olasılığı sıfır olmayıp, az da olsa risk olasılığı vardır.
Risk olasılığını en aza indirmek için tecrübeli hekimler ve tedavi merkezleri tercih edilmelidir. Operasyon öncesi ve sonrasında verilen bütün talimatlara uyulmalıdır. Aksi takdirde beklenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Saç ekiminden sonra ortaya çıkan bazı yan etkiler veya istenmeyen durumlar şunlardır:
- Saç göklerinin alındığı alanda his kaybının oluşması: FUT tekniğinde yapılan saç ekiminin bir yan etkisidir. Verici bölgeden alınan saçlı deri parçasının derinden alınması ve sinirlerin kesilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
- Saç köklerinin alındığı bölgedeki yara izi oluşumu: FUT yönteminde karşılaşılan bir yan etkidir. Verici bölgeden saçlı deri parçası alındıktan sonra buraya dikiş atılır. Ancak burada çizgi şeklinde yara izi kalmaktadır.
- Çim adam ve parke taşı görünümleri: Saç ekimi için açılan kanal kalınlığının gireft kalınlığından daha az olması ekim sonrası görüntünün doğallığını bozar ve çim adam görünümü oluşur. Ekilen greftin üst bölümünün, açılan kanalların yeterli derinlikte olmaması nedeniyle cilt yüzeyinin dışında kalması durumunda ise deri yüzeyinde kabarcıklar (parke taşı) şeklinde çıkıntılar oluşur.
- Dermoid kist: saç köklerinin olması gerekenden daha derine nakledilmesi sonucu operasyon sonrasında sivilceden daha büyük ve kalıcı kistler oluşabilir
- Kanama: En çok görülen yan etkilerdendir. Bunun olmaması için operasyon öncesinde, kanda pıhtılaşmayı önleyici ilaçlar alınmamalıdır.
- Enfeksiyon oluşumları: Bistüri ile kesme işleminin yapıldığı FUT tekniği ile yapılan saç ekimlerinde enfeksiyon riski daha fazladır. Enfeksiyon riskine karşı genellikle koruyucu antibiyotik kullanımı önerilmektedir.
- Saç ekimi sırasında çevredeki diğer saç köklerinin zedelenmesi: Bu zedelenmeler saç dökülmesi ile sonuçlanır.
Saç ekimi öncesinde yapılması gerekenler nelerdir?
Saç ekimi tecrübeli doktorlar tarafından ve donanımlı bir klinikte yaptırılmalıdır. Tecrübeli ve daha önceden başarı operasyonlara imza atmış bir hekim yaptığı tedaviden memnun kalmanızı garanti edecektir. Bunun için yapılması gerekenleri size aktaracaktır.
Kısaca yapılmaması gereken şeyleri söylemek gerekirse;
- Eğer alkol ve sigara kullanılıyorsa bunlar en az bir hafta önceden bırakılmalıdır.
- Eğer kan sulandırıcı ilaçlar alınıyorsa operasyonun bir hafta öncesinden bırakılmalıdır. Kullanılan diğer ilaçları da kesmek gerekebilir.
Yapılması gerekenler ise;
- Operasyondan önce gerekli muayene ve tetkikleri yaptırmalısınız.
- Eğer tedavi olduğunuz başka hastalıklar ve kullandığınız ilaçlar varsa bu durumu doktorunuza bildiriniz ve bu konudaki tavsiyelere uyunuz
- Operasyon sonrasında saçlar üç gün yıkanmayacağından, operasyondan önce banyo yapınız.
- Saç ekimi yaptıracak kişiler, operasyon günü baştan geçirilerek giyilen elbiseleri tercih etmemeliler, gömlek gibi kolay giyilip çıkarılan rahat giysileri tercih ediniz.
- Operasyona yemek yemiş olarak, tok bir şekilde gidiniz.
Bütün tavsiyelere uyarak ve yüksek motivasyonla kliniğe gelen hastalarda yapılan tedavi daha başarılı sonuçlar verir.
Saç ekimi operasyonu sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?
Saç ekimi sonrasında da bir süre kanı sulandırıcı ilaçlar almamanız gerekmektedir. Bunun yanında mümkünse ilk birkaç gün istirahat edin, ağır ve yorucu işlerden uzak durun. Yeni ekilen saç kökleri oldukça hassas olduğundan temas, çarpma, vurma gibi darbelere karşı dikkatli olun. Ekim işlemi sonrasında belli bir süre operasyon bölgesini güneş ışığından, hava kirliliğinden, yağmur suyundan korumalısınız. Bunlar tutunma sürecindeki saç köklerine zarar verebilir. Aynı şekilde İlk 15 gün denize, havuza, saunaya veya hamama gitmemelisiniz. Operasyonun üçüncü gününden itibaren doktor tarafından önerilen losyon ve anti bakteriyel şampuanla saçlarınızı size tarif edildiği şekilde her gün ve günde bir defa olacak şekilde 15 gün boyunca yıkamalısınız.