Saç ekimi yaptırmaya karar veren birçok kişi için hangi saç ekim yönteminin kullanılacağı önemli bir noktadır. Halihazırda, saç ekimi uygulanmaya başladığından beri geliştirilen birçok yöntem vardır. Bu gelişmeler son 10 yılda altın çağını yaşamış ve teknolojik olarak büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.
İlerleyen teknoloji, yeni medikal aletlerin bulunması ve saç ekimi operasyonlarının medikal estetik uygulamalarla birleştirilmesi saç ekimi içerisinde birçok yeni tekniğin doğuşuna zemin hazırlamıştır.
Saç ekimi yaptırmaya karar veren her insan, kendisi için en iyi tekniği seçmek ister. Bu noktada en son çıkan saç ekim tekniği ya da en iyi saç ekim tekniğini aramak yanlış olur. Çünkü saç ekim yöntemlerinin seçimi kişinin saçlarının durumuna göre yapılması daha doğru olur.
Herkes için en iyi ve en uygun tek bir teknik yoktur. Saç yoğunluğu ve aynı şekilde ekilmek istenen saç teli sayısına göre uygulanacak olan yöntemler değişebilmektedir.
Hani saç ekim yönteminin uygulanacağına bir saç ekimi doktoru eşliğinde karar vermek gerekir. Hayatınızın geri kalanını etkileyecek bu seçimi sadece doktorunuzun insiyatifine bırakmak istemiyorsanız mevcut saç ekim yöntemlerini eksi ve artılarıyla bilmeniz gerekir.
Bu yüzden yazımızın devamında sizler için saç ekiminde kullanılan 5 yöntemi inceledik.
1) Saç ekiminde FUT Tekniği
- Saç ekiminde özellikle 2000’li yılların başlarında oldukça sık kullanılan FUT tekniği kendisinden daha ileri bir teknik olan FUE geliştirilince yavaş yavaş terk edilmeye başlanmıştır.
- Yine de o zamanlarda FUT tekniğiyle saç ekimi kısa sürede gerçekleştirilebiliyordu. Bu uygulamada ile saç ekimi gerçekleştirilirken güçlü saç köklerine sahip olan ense bölgesinden alınan saçlar kullanılır.
- Aslında FUT yöntemi tamamen donor bölgedeki saçların tamamen nasıl toplanacağı ile ilgilidir. Saç kökleri ense bölgesinden bir deri tabakası ile birlikte toplu olarak kesilip çıkarılması ile gerçekleştirilir. Çıkarılan saçlı deri farklı sayıda saç folikülü içerecek şekilde parçalara bölünür. Bölünen saçlı deriler saçsız alanlara özel teknikler ile yerleştirilir.
- Bu teknikle birlikte diğer tekniklere nazaran kısa sürede çok fazla saç kökü nakli gerçekleştirilir.
- Bu teknik ile tek seansta ortalama 3000 ile 8000 bin arası saç teli ekilebilir.
- Bu teknik sırasında diğer saçlar zarar görmez ve yeni saçlar sağlıklı bir şekilde çıkar.
- FUT yönteminde ense bölgesinde dikiş izi kalmaktadır.
- Nakil aşaması 3 saat gibi kısa bir sürede gerçekleşirken iyileşme süresi çok daha uzundur. Bu yüzden FUT yöntemi günümüzde çok fazla tercih edilmemektedir.
2) FUE Saç Ekimi
- 20016 yılında kullanılmaya başlanan FUE yöntemiyle birlikte saç ekimi işlemleri daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yapılmaya başlanmıştır.
- FUE yönteminde ense bölgesindeki greft toplama işlemi greftlerin folikülleriyle birlikte tek tek çıkarılmasıyla gerçekleşmektedir.
- FUE yöntemiyle saç ekiminde kesik ve dikiş işlemi ortadan kalkmıştır.
- Saç kökleri yalnız iki kulak arkasındaki bölgeden değil, kulak üzerindeki bölgeden de alındığından daha yüksek saç sayısına ulaşılabilir. Bİr seans içinde yaklaşık olarak 5000 ile 18750 saç teli elde edilebilir.
- Saçların alınacağı donor bölgede kesik ya da dikiş yapılmadığı için bu bölgede iyileşme daha hızlı sağlanır. Saç ekimi yapılan kişiler 10 gün içinde aktif olarak sosyal hayatlarına dönebilirler.
- Bu teknik kullanılırken dikişe başvurulmadığı için dikiş aldırmak ve dikişle dolaşmak durumunda kalınmaz.
3) Saç Ekiminde DHI Tekniği
- DHI saç ekim operasyonu kesisiz, izsiz ve dikişsiz yapılmasından ötürü saç ekimi yaptırmak isteyen kişiler tarafından oldukça fazla tercih edilen bir yöntemdir.
- DHI yöntemi greftlerin nasıl ekildiği ile ilgili bir yöntemdir. Bu yüzden FUE tekniği ile birlikte uygulanabilmektedir.
- Bu yöntemde choi (kalem) tekniği uygulanarak alınan saç kökleri teker teker ve olabildiğince sık olarak yerleştirilir.
- DHI saç ekimi tekniğinde herhangi bir kesi açılmadığı ve kalem tekniği uygulandığı için iz kalma ihtimali yoktur. Ayrıca saç köklerinin alındığı donör bölgeye dikiş atılması gibi bir durum olmadığından iyileşme çok hızlı gerçekleşir.
- Ekim esnasında kullanılan ince uçlu choi pen adı verilen kalemler kullanıldığı için herhangi bir yara izi oluşmaz ve iz kalmaz.
- DHI yöntemiyle yapılan saç ekimlerinin en büyük avantajı donör bölgeden alınan greftlerin tek tek ekilmesi ile sağlanan yoğunluktur.
- İsteğe bağlı olarak DHI yöntemiyle ekimler traşsız da yapılabilmektedir. Özellikle kadınların tercih ettiği traşsız saç ekimi uygulaması ile herhangi bir farklılıkla karşılaşmaz ve günlük hayatınıza en hızlı şekilde geri dönüş yapabilirsiniz.
4) Robotik Saç Ekimi
- Robotik saç ekimi, teknolojinin ilerlemesi ile birlikte saç ekiminde büyük bir yeniliğe imza attı.
- Bu yöntem adından da anlaşılacağı üzere, saç köklerinin toplanması işleminin robot olarak adlandırılan bir bilgisayar yardımıyla yapılmasıdır.
- Çoğu robotik saç ekimi sistemi, verici bölgeden sadece saç köklerini çıkarır ve sağlık personeli saç ekiminin kalan basamaklarını tamamlar.
- Robotik saç ekimi, FUE ile uygulanan saç ekimi ile aynı aşamalara sahiptir ancak buradaki temel fark aynı işlemlerin robot yardımıyla yapılmasıdır.
- Robotik saç ekimi hızlı bir yöntem olarak değerlendirilmektedir ancak saç ekiminin diğer aşamalarında yine bir doktora ve sağlık personellerine ihtiyaç vardır. Sonuç olarak robot tüm saç ekimini kendi başına gerçekleştiremez, bu işlemin bir doktor eşliğinde yapılması gerekmektedir.
5) Hiperbarik saç ekimi
- Hiperbarik saç ekimi, ekim sonrasında iyileşme sürecini hızlandıran ve saç köklerini güçlendiren bir tedavi yöntemidir.
- Bu yöntemle birlikte saç ekimi esnasında, kıl köklerinin ekilmesi için açılan kanalların ve kıl köklerinin toplandığı donör bölgenin çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesi sağlanır. Hiperbarik saç ekimi, kandaki oksijen miktarını arttırarak yaraların çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
- Hiperbarik saç ekimi ödem oluşumunu da azaltmaktadır. Saç ekimi sonrası alın ve yüz bölgesinde oluşabilecek şişliklerin oluşumunu azaltmada oldukça etkilidir.
- Ayrıca bu yöntem komplikasyon oluşumunu azaltmaktadır.
- Hiperbarik saç ekimi FUE yöntemiyle aynı şekilde uygulanır ancak saç ekimi sonrası hasta hiperbarik oksijen tedavileri yapılan odada bir süre saf oksijen soluyarak kandaki oksijen seviyesinin yukarılara çekilmesi sağlanır. Belirli aralıklarla uygulanan oksijen tedavisi saç köklerinin daha hızlı iyileşmesine olanak sağlar.