Saç ekimi sürecinde dikkat edilmesi ve uzak durulması gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Saç ekimi yaptıran kişinin yeme içme alışkanlıklarını ve günlük hayat rutinlerinin bazılarını sürece uygun şekilde yeniden düzenlemesi gerekebilir. Bu rutinlerden bazıları hayatlarımızda sıkça tükettiğimiz unsurlardır. Örneğin kişinin alkol ve sigara tüketimini bu dönemde kısıtlaması gerekebilir. Aksi takdirde saç ekiminde arzu edilen sonucun alınmasını yavaşlatabilir ya da tamamen engelleyebilir. Bu yazımızda sigara ve alkolün saç ekimi sürecine olan etkileri aşamalı olarak ele alacağız.
Sigara kullanımının saç ekimine etkisi
Türkiye’de yaklaşık olarak 17 milyon civarında sigara kullanımı tespit edilmiştir. Sağlık için çok büyük bir tehtit oluşturan sigaranın olumsuz etkileri günümüzde herkes tarafından kabul edilmiş durumdadır. Ancak kişinin dikkat edilmesi gerekenler konusunda yeterince bilinçli davranmamasının etkileri hem operasyon sırasında hem de sonrasında gözlemlenebilmektedir. Saç ekimi operasyonlarında diğer cerrahi operasyonlarda olduğu gibi kişiye anestezi uygulanmamaktadır. Bunun yerine işlemler lokal anestezi veya sedasyon yöntemiyle yapılır. Dolayısıyla bu süreçte sigara kullanımının zararları, anestezi uygulanacak kişi için varolan tehlikelerden farklıdır. Ancak mevcut tehlikeler de oldukça önem taşımaktadır ve ekim yaptıracak kişinin dikkat etmesi gerekmektedir. Sigara kullanan ve saç ekimi düşünen kişilerin bu süreçte sigaranın yaratabileceği olumsuz etkileri göz ardı etmemesi önerilir.
Saç ekimi öncesi sigara bırakmanın etkileri
Düzenli olarak sigara kullanımının operasyon sırasında oluşabilecek komplikasyon riskini ciddi oranda artırdığı bilimsel bir gerçektir. Sigara içerisinde oldukça fazla kimyasal madde barındırmaktadır. Sigara kullanımıyla vücuda giren bu zararlı kimyasallar hücre yapısında ve işleyişinde değişikliklere sebep olmaktadır. Partikül olarak vücuda giren kimyasallar, solunum yolu, akciğer gibi bölgelerde birikerek sağlığa büyük bir tehtit oluşturur. Sigara tüketimi durdurulduğu andan itibaren vücutta etkileri görülebilmektedir. Sigara kullanımı kandaki oksijen miktarıyla doğrudan ilgilidir. Sigara kullanan kişilerde bu miktar normalden az olarak gözlemlenir. Bırakıldığı andan itibaren kandaki karbondioksit seviyesi tekrar düşmekte ve oksijen oranı artmaktadır. Sigara kullanımı operasyon gününden ne kadar önce durdurulursa o kadar faydalı olacaktır. Operasyon gününden önceki gün sigara içilmemesi, kalp ritminin normale dönmesini sağlar. Sigara kullanan kişilerde damar yollarında daralma görülür. Damar yollarındaki daralmaya bağlı olarak kan akış hızında yavaşlama olur. Ancak sigara tüketimi durdurulduğunda bu durum normale dönmeye başlayacaktır. Zaman içinde vucutta kan basıncı ve dolaşımı ideal seviyeye dönecektir.
Saç ekimi sonrası sigarayı bırakmanın etkileri
Sigara tüketiminin bağışıklık sistemi üzerinde çok ciddi olumsuz etkileri vardır. Ancak sigara içilmediği süre içinde bağışıklık sistemi kendini yeniden düzenlemeye başlayacaktır. İyi çalışan bir bağışıklık sistemi komplikasyon riskini azaltır. Buna önemli bir ek olarak sigara tüketimininin bırakılmasıyla düzelen bağışıklık sistemi, iyileşme sürecini de hızlandıracaktır. Sigara kullanımı, iyileşme süreci sonucunda oluşacak saç köklerinin zayıf kalmasına ve uzamamasına neden olabilir. Çünkü yerleştirilen hassas saç kökleri, beslenebilmek ve hızlı uzayabilmek için sağlıklı kan dolaşımına ihtiyaç duyar. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi damar yollarının daralmasına neden olan sigara, bu kan dolaşımını yavaşlatacak ve yeni saç oluşumunu olumsuz etkileyecektir. Saç ekiminden sonraki 10 gün içinde sigara içilmemesi önerilmektedir. Saç ekimi yaptıracak kişi sigaranın tüm olumsuz etkilerine karşı bilinçlenmeli ve saç ekim sürecinin en istenilen şekilde sonuçlanabilmesi adına üzerine düşenleri yapmalıdır.
Alkol kullanımının saç ekimine etkisi
Saçların beslenme ve büyümesi sürecinde vücudumuza aldığımız tüm gıdalar önem içermektedir. Tükettiğimiz vitamin oranları, sağlıklı beslenme, faydalı yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi ne derece olumlu etkiliyse alkol ve sigara tüketimi de malesef o derecede olumsuz etkilidir. Alkol ve sigara kullanımıyla ilgili kısıtlamalar genellikle benzer olsa da bazı farklılıklar bulunmaktadır. Alkol tüketimi operasyondan önceki bir hafta içinde tamamen durdurulmuş olmalıdır. Çünkü alkol tüketimi, kanı sulandırıcı etkisi nedeniyle operasyon sırasında ve sonrasında istenmeyen olumsuzluklarla karşılaşılmasına yol açabilir. Örneğin alkol kullanan kişilerde operasyon sonrası kanama oluşma ihtimali diğer kişilere göre daha yüksek olacaktır. Saçların tamamen çıkması 2,5-4 ay arasında değişen bir sürede gerçekleşebilir. Bu sürecin en başarılı şekilde devam edebilmesi için operasyon gününden sonra iyileşme süreci tamamlanana kadar alkol tüketilmemeye devam edilmelidir.
Saç ekimi operasyonu birçok kişi için zaman ve maddiyat açısından önemli bir yatırımdır. Dolayısıyla saç oluşumu ve büyümesinin en istenilen sonuca ulaşmasının yolu önerilere ve talimatla en uygun şekilde hareket etmek olacaktır.