Saç ekimi uygulaması, saç dökülmesi ve kellik sorunu karşısında en etkili, en güvenli ve kalıcı bir yöntemdir. Bu sorunlar cinsiyet gözetmeksizin kadın ve erkek herkeste, yaş gözetmeksizin toplumun her kesiminde görülmektedir. Fakat insanlar bunun herkese uygulanmasını ve herkeste aynı başarıyı sağlaması konusunda bazı tereddütler yaşamaktadır. Saç ekiminde başarının elde edilmesi için bazı faktörler bir arada olmalıdır. Bunların en önemlisi saçsız alanların büyüklüğüdür. Yani kellik derecesi başarıyı etkileyen önemli bir faktördür. Fakat saç ekimini yapacak uzman doktorun ve ekibinin deneyimi ve bilgisi de başarının sağlanmasında aynı derecede etkilidir. Koşullar uygun hale getirildiğinde, kişilere uygulanan saç ekimi başarılı bir şekilde neticelendirilecektir. Saç ekimi öncesinde yapılan ön çalışmanın ardından, saçların alınacağı donör sahanın ve saçsız alana ekilecek saç tellerinin uygunluğu çalışmayı başarıya götürecektir.
Saç ekimi kimlere uygulanabilir?
Saç ekimi işlemi saçsız alanları olan kişilere uygulanabilir. Bu bölgeler farklı nedenlerden dolayı saçsız kalabilir.
- Erkek tipi saç dökülmesi
- Kadın tipi saç dökülmesi
- Doğuştan kaynaklanan bölgesel saç dökülmesi
- Yanıklar nedeniyle meydana gelen saç kayıpları
- Kaza nedeniyle ya da ameliyat sonucunda oluşan izler nedeniyle saçların kaybedilmesi ( Özellikle baş bölgesi yaralanmasında ve yüz germe operasyonunda bu tip saç kayıpları olabilir.)
- Geçirilen bir enfeksiyon nedeniyle, bölgesel saç kayıplarının olması halinde
- Saçların aşırı gerilmesi (Traction alopesisi) halinde meydana gelen saç dökülmelerinde
Saç ve kılların sürekli olarak koparıldığı (Trichotilomania) psikolojik kökenli rahatsızlıklar sonucunda oluşan saç kayıplarını yaşayan kişilere saç ekimi işlemi yapılabilir.
Erkek tipi saç dökülmesi olan kişiler
Genel uygulama olarak saç ekimi işlemi, erkek tipi saç dökülmesi olan çoğu hastaya uygulanabilen bir operasyondur. Erkek tipi saç dökülmesinde kişilerin genetik olarak buna yatkın olmasıyla birlikte erkeklik hormonu etkisiyle gelişme görülür. Saç folikülü çevresinde bulunan ve saçı üreten hücrelerin zamanla bu hormonun etkisiyle ölmesi saç dökülmesinde etkili olmaktadır. Androjenik tipte yani yaşa, hormonların etkisine ve kalıtımsal nedenlerde erkek tipi saç dökülmesi olan hastalara, her zaman saç ekimi işlemi yapılabilir. Bu hasta grupları en fazla saç ekimi yapılan kişilerdir. Saç bu etkilerle incelmekte, daha sonra uzamakta ve sonunda dökülmektedir. Bu hastalarda saç ekimi yapılması soruna kesin ve kalıcı çözüm olacaktır.
Kadın tipi saç dökülmesi olan kişiler
Kadınlar genetik olarak kel kalma riski olmayan saç dökülmesi sorunu yaşayabilir. Kadınlardaki saç dökülmesinde, başın ön tarafında dökülme olmaz. Genellikle tepe kısmında dökülmeler olur. Bu tamamen hormonlarla ve genetikle alakalıdır. Bu sorunu olan kişilere saç ekimi yaptırmalarını tavsiye ederiz.
Darbe, travma ve yanık nedeniyle saçsız kalan kişilere
Bunun dışında travma, yanık gibi sebeplerle yara izi olan ve bölgedeki kan dolaşımı olmadığından, saçsız alan gelişmiş olan hastalarda da saç ekimi yapılabilir. Bu kişiler diğer yöntemleri kullanarak, kesinlikle saçlarına yeniden kavuşamaz. Bu yüzden saç ekimi uzmanına giderek, sorunlarının bir an önce çözülmesi için adım atmalıdırlar.
Saçların aşırı gerilmesi (Traction alopesisi) sorunu olan kişilerde
Kadınlar genellikle saçlarını toplamak için sıkı tokalar kullanmaktadır. Bu uygulamanın sürekli olarak yapılması, zaman içinde saç köklerinin zayıflamasına ve dökülmesine neden olur. Bu dökülme belirgin olarak fazla miktardadır. Bunların yerine konmaması halinde, belirli bir süre sonunda kel kalma riski ortaya çıkar. Bu kişilere saç ekimi işlemi yapılabilir.
Saç ve kılların sürekli olarak koparıldığı (Trichotilomania) psikolojik kökenli rahatsızlıkları olan kişilerde
Bu rahatsızlığı olan kişiler, ellerinde olmadan saç köklerini yerinden çıkararak kopartırlar. Bu nedenle çok kısa süre içinde kel kalma riskleri bulunmaktadır. Bu açıdan hem psikolojik rahatsızlıkları tedavi edilmeli, hem de saç ekimi yapılarak rahatsızlığın komplikasyonu giderilmelidir. Koparılan saçlar kökleriyle birlikte çıktığından, tekrar saçların çıkma olasılığı bulunmamaktadır.
Saç ekiminde yaştan çok, saç dökülmesinin şekli belirleyicidir
Saç ekimi uygulamasında kişinin yaşından çok, saç dökülmesinin şekli belirleyici olmaktadır. Çıplak gözle bakıldığından, saçlı alanda cilt görünür hale geldiyse, bu alandaki saç yoğunluğunun en az % 50 oranında azaldığı belirlenmiş olur. Bu kişilere en etkili olacak çözüm saç ekimidir. Saç ekiminin yapılması için belirli bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Her yaştaki kişide saç ekimi işlemi yapılabilir.
Saç ekiminde yaş belirleyici olursa
Saç ekimi işleminde yaşın belirleyici olduğu faktörlerin başında, saç dökülmesinin devam edip etmediğidir. Erkek tipi saç dökülmesinde, bu yaşam boyu sürse de, 40 yaşından itibaren dökülme hızı yavaşlamaktadır. Bu yaştan önce saç ekimi yapılacak olan kişilere, saç dökülmesinin hala devam edeceği ve gerekirse ikinci hatta üçüncü seans halinde saç ekimi yapılacağı hakkında gerekli bilgiler mutlaka verilmelidir. Kişiler zamanla eksilen saçlarının yeniden ekilmesi gerektiğini bilmelidir.
Saç ekiminde kişinin yeteri kadar saç teli ya da kıl bulunmalıdır
Saç ekimi için uygun görülen kişiler, başının yanında ve arka tarafında olan bölgelerde yeteri kadar saçı olan kişilerdir. Bu kişilere FUE ve FUT tekniğiyle saç ekimi yapılabilir. Ayrıca bacak, göğüs gibi bölgelerde yeteri kadar sağlıklı kılı olan kişilere de saç ekimi işlemi yapılabilir. Bu kişilere FUE tekniği kullanarak saç ekimi işlemi yapılabilir. Geçmişte sadece FUT tekniği uygulanırken, bu durumda olan kişilere saç ekimi yapılamıyordu. Ancak teknolojinin gelişmesi ve yeni tekniklerin kullanılmaya başlamasıyla birlikte, bu kişilere de saç ekimi yapılabiliyor. FUE tekniğinde saç telleri ya da kıllar tek tek mikro motorla alındığından, vücutta kıllı olan her bölgeden saç teli ya da kıl alınabiliyor. Bu sayede saçsız alanlara saç nakli yapmak daha kolay bir hale gelmiştir. Bu sebeplerle vücudunda herhangi bir bölgeden saç teli ya da kıl alınma olasılığı olan kişiler, kellikten kurtulabiliyor. Bu adaylarda saç ekimi için uygun kişiler arasına giriyor. Yeni teknikler ve aletlerle herkese uygun doğal saç görünümü elde etmek kolaylaşmıştır. Özellikle FUE tekniğinin yaygınlaşmasıyla birlikte, her alandan saç kökü almak mümkün hale gelmiştir.
Saç ekimine uygun olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz?
Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişilerin mutlaka bir saç ekim uzmanına danışmasında fayda vardır. Yapılan muayene sonucunda kişinin saç dökülme tipi, saçların alınacağı verici alanın kontrolü, saç yapısının analizi, saçsız alanın büyüklüğü değerlendirileceğinden, saç ekimi için uygun olup olmadığınız daha kolay belirlenecektir. Sağlıklı olan herkesin saç ekimi işlemi için, uygun olduğu söylenebilir. Saç ekimi yaptırmaya karar vermek için, kesinlikle tamamen saçsız kalmaya gerek bulunmamaktadır. Bu olumsuz etkilere bile sebep olabilir. Saçsız alan arttıkça, kişilerde saç kökü alacak alan azalabilir ve bunlar saçsız alanları kapatamayabilir.
Saç ekiminde yaş sınırlaması var mıdır?
Saç ekimi işlemi için yaştan daha fazla etkili olan unsur, saç dökülmesinin şekli belirleyici olmaktadır. Saçların dökülmesi dışarıdan belirgin şekilde saç derisini gösterecek kadar ilerlemiş bir hale gelmişse, bunun için en etkili tedavi saç ekimi yaptırmak olacaktır. Bu konuda genellikle genç yaşlarda olup ta, saç dökülmesinden yoğun olarak etkilenen kişiler tedavi amacıyla yanlış kararlar vermektedir. Bunun için kullanılacak saç bakım ürünleri, saç dökülmesine karşı kesin çözüm olmayacaktır. Hatta bazen yanlış uygulanan ürünler, saç dökülmesi sorununu daha fazla büyütmektedir. Bu nedenle fazla miktarda saç dökülmesi olanların, gecikmeden bir saç ekim uzmanına muayene olması tavsiye edilir.
Saç ekiminde başarılı bir sonuç için, geleceğe yönelik planlama yapılmalıdır
Genç yaşta olan kişilerin ön tarafta olan saçlarında bir miktar açılma meydana gelmişse, bunun gelecek yıllarda artacağı ve saç açıklığının daha fazla olacağı hesap edilerek, saç ekiminde buna uygun planlama yapılması daha sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlayacaktır. Kişilerde sadece saçlı alanlara değil, sakal, kaş ve bıyık gibi bölgelere de saç kökü nakli uygulanabilir.
Saç ekiminde ince telli ya da kalın telli saçlı kişilere yapılan uygulama
Saç ekiminde elde edilen başarılı sonuçlara etki edebilecek bir unsur olan saç yapısının ince ve kalın telli olmasıdır. Kalın saç teli olan kişiler saç ekiminde daha az saç köküne ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla bu kişilerde daha az saç teliyle, daha yoğun bir saç ekimi yapılmış olur. Bu kişilerin saçlı alanlarından daha az saç köküne ihtiyaç duyulduğundan, yapılan uygulama süresi de daha kısa olur. İnce telli saçları olan kişilere hem uygulama süresi uzar, hem de daha fazla saç köküne ihtiyaç duyulur. Bu saçları kıvırcık ve düz olan kişiler içinde geçerlidir.