Saç dökülmesi, günümüzde en sık görülen rahatsızlıklardan kabul edilmektedir. Ergenlikten itibaren başlayan saç dökülmesi, cinsiyet fark etmeksizin birçok kişinin kabusu olmuştur. Çevresel faktörler, mevsim geçişleri, stres gibi nedenlerden ötürü yaşanan saç dökülmeleri geçici olurken; genetik yapınız kelliğe varan saç dökülmelerine dahi neden olabilir.
Gün içerisinde 50-100 tel arasında dökülen saçlar normal kabul edilir. Ancak saçlarınız gün içerisinde sürekli olarak, bu miktardan fazla dökülüyorsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Saç dökülmesine erken müdahale edilmezse seyrelmeler ve kelleşmeler başlayabilir. Bu da birçok kişinin sosyal yaşantısını etkileyecek, depresyona dahi varan problemlere neden olabilirim.
Saçlarım dökülüyor ne yapmalıyım?
Saçlarınız normalden fazla dökülüyorsa, tedavi için bir dermatoloji uzmanına danışmanız gerekiyor. Dermatoloji uzmanınız gerekli tetkikleri ve saç analizlerini yaptıktan sonra saç dökülmenizin nedenini belirleyecektir. Bu sayede ilaç tedavisi, saç ekimi, bitkisel tedaviler gibi en doğru tedaviye karar verilebilir. Saç dökülmenizin nedeni, saçınızın kalıtsal yapısı, çevresel faktörler gibi nedenler dökülme tedavisi sürecini etkileyecektir. Bu nedenle saç kökleriniz ölmeden tedaviye başlamaya özen gösterin. Aynı zamanda evde uygulayabileceğiniz bitkisel kürler ile de tedavinizi destekleyebilirsiniz.
Doğru beslenme
Sağlıksız ve tek tip beslenmeler saç köklerinin ihtiyacı olan vitamin ve minerali alamamasını sağlar. Saçın gelişimde ana madde olan keratin; çinko, demir, aminoasit, mineral ve vitamin eksikliğinde üretilemez. Zayıflayan saç kökleri ölür ve saç dökülmesi başlar. Beslenme rutininizi değiştirerek, vitamin eksikliğinden kaynaklı saç dökülmesini önleyebilirsiniz. Saç dökülmeniz uzun süredir devam ediyor ise protein ağırlıklı bir beslenme düzenine geçmelisiniz.
Çinko, A ve B vitaminleri bakımından zengin olan, taze yeşil sebze ve meyveleri her öğününüze ekleyin. Hindi ve tavuk eti gibi sağlıklı beyaz etlerden protein ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda düzenli olarak tüketeceğiniz baklagiller de protein alabileceğiniz sağlıklı alternatiflerdir. Her kahvaltıda yumurta tüketmekte vücudunuz için gerekli olan demirin alınmasını sağlayacak.
Doğru saç bakımı
Özellikle kadınlarda görülen saç zayıflamalarının başlıca sebeplerinden biri de saça yapılan yanlış uygulamalardır. Düzleştirici ve fön makinası gibi cihazlar ile saçı aşırı ısıya maruz bırakmak saç gövdesini yıpratıp, sağlıksız gözükmesine neden olacaktır. Bu nedenle günlük hayatta, saça ısı uygulaması yapmayın. Gerektiği durumlarda ise mutlaka ısı önleyici bir bakım ürünü kullandığınıza emin olun. Özellikle yaz aylarında zararlı UV ışınlarına maruz kalan saç, nemini kaybediyor ve yıpranıyor.
Deniz, kum ve güneşin yıpratacağı saçlarınızı özellikle öğle güneşinden koruyun. Yaz aylarında saç köklerini ekstra nemlendirici bakımlar yapmaya özen gösterin. Jöle, saç spreyi, saç köpüğü ve saç boyası gibi yoğun kimyasal içerikli ürünleri sürekli olarak kullanmak da saç köklerinin ölmesine neden olur. Bu gibi zararlı kimyasallar içeren ürünlerin kullanımını en aza indirin. Ayrıca kullandığınız şampuan ve saç bakım ürünlerinin içeriklerinin doğal olmasına özen gösterin. Saç bakım uygulaması yapacaksanız, bitkileri ile evde kendi hazırlayabileceğiniz doğal maskeleri tercih edin.
Saç dökülmesi için bitkisel tedaviler
Saç köklerinin vitamin üretebilmesini sağlayan çeşitli bitkilerden hem beslenmenizde hem de saçınıza bakım ürünü halinde kullanacak şekilde faydalanabilirsiniz. Herhangi bir kimyasal içermeyen bu bitkiler ve yağları, saç derinize hiçbir zarar vermeden gerekli bakımı yapacaktır.
Soğan/Sarımsak: İçerdikleri antioksidanlar ile saçı, dışarıdan gelebilecek zararlı etkenlere karşı korurlar. Saç derisine masaj yapılarak uygulandığında ise kan dolaşımını arttırarak, yeni çıkacak olan saç köklerini tetikler.
Biberiye yağı: Saçı kimyasallara karşı korurken, aynı zamanda saçı gürleştirir.
Isırgan otu yağı: Saç köklerine gerekli nemi sağlayan A ve C vitaminleri, kalsiyum ve demir bulundurur. Bu sayede saç derisinin sürekli nemli kalmasını sağlayarak kepek oluşumunu önler.
Çörek otu yağı: İçerdiği A1, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri ile saç köklerini güçlendirip, saç dökülmesini önler.
Hindistancevizi yağı: Özellikle yıpranmış saçların güçlenmesi ve canlanmasında içerdiği A, B, C, D ve E vitaminleri ile etkilidir.
Aloe vera: Saçtaki pH dengesini koruyarak, saç derisinin ihtiyacı olan nemin sabit kalmasını sağlar. Bu sayede kepek ve egzama gibi problemlerin oluşumunu önler.
Lavanta: Saça masaj yaparak uygulandığında, kan dolaşımını arttırarak saçların uzamasını sağlar.
Saç kürleri
Dökülme önleyici kür: 3 bardak kaynayan su içerisine, 1 tatlı kaşığı lavanta yağını karıştırın. Demlendikten sonra saçlarınızı bu kür ile yıkayın ve durulamayın. Haftada bir kez bu kürü uygulayarak saç dökülmesini önleyebilirsiniz.
Sağlıklı saçlar için maske: 1 adet soğanın suyu ile 2 kaşık balı karıştırın. Hazırladığınız maskeyi masaj yaparak uygulayın ve bir gece bekletin. Haftada bir gün uygulayabileceğiniz bu maske ile saçlarınız canlanıp parlayacak.
Saç gürleştirici kür: 3 damla biberiye yağı ile 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp, masaj yaparak uygulayın. Yaklaşık bir saat beklettiğiniz kürü, haftada iki gün uygulayabilirsiniz.
Saça nem veren maske: 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı bal ve 1 fincan aloe vera jelini karıştırarak saçınıza uygulayın. Bu karışımı saçınızda yarım saat kadar bekletip, durulayın. Maskenin içeriğindeki bal ile saç kökleriniz canlanırken, aloe vera sayesinde de gerekli nemi almış olacak.
Elma sirkesi uygulaması: Duştan çıkmadan önce saçlarınızı duruladığınız suyun içerisine 2-3 damla elma sirkesi ekleyin. Elma sirkesi saç köklerini besleyecek ve saçın uzamasını sağlayacak.
Medikal Tedaviler
Saç dökülmelerine karşı en kesin çözüm medikal tedaviler ile sağlanabilir. Dökülme çeşidi, seviyesi, bölgesi, saçın yapısı ve kişinin genetik yapısı tedavi yönteminin belirlenmesinde etkilidir. Saç dökülmesi şikayeti ile bir dermatoloğa başvurduğunuzda, çeşitli analizler yaptıktan sonra sizin için en etkili tedaviye başlayacaktır.
İlaç tedavisi
İlaç tedavisi, genellikle dökülme evresinin ilk aşamasında olan kişilere uygulanır. Mevsimsel geçişler, hastalıklar ve strese bağlı saç dökülmesinin tedavisinde etkilidir. Tedavi süreci uzun sürdüğünden, sonuç vermiyor diye yarım bırakılmaması gerekir.
Saç ekimi
Saç ekimi işlemi genetik faktörler, çeşitli hastalık ve kazalar nedeniyle saç kökleri ölmüş kişilere uygulanır. Saçlarının belirli bölgelerinde seyrelme ya da kelleşme görülen kişiler saç ekimi yaptırarak, istedikleri saçlara kalıcı olarak kavuşabilirler.
Saç ekimi işlemlerinde kullanılan Sedasyon anestezi tekniği ile ekim sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. İşlem FUE metodu ile yapılır. FUE yönteminde operasyon sırasında herhangi bir kesi açılmadığı için, yara ve iz oluşmaz. Ekim işlemi ense, sakal ve vücudun diğer bölgelerinden alınabilen kaliteli greftler ile yapılır. FUE tekniğinde ekilen kıl köklerinin her biri teker teker, saçların çıkış yönüne ve açısına göre yerleştirilir. Bu sayede ekim işleminden sonra, yaklaşık bir senenin sonunda doğal ve gür saçlara sahip olursunuz.
Saç mezoterapisi ve Saç Bakım Serumu
Saç Bakım Serumu ve saç mezoterapisi işlemleri, herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen bakımlardır. Her iki uygulamada da saçın gelişimi için ihtiyaç duyduğu çeşitli vitamin, mineral ve aminoasitler saç köklerine enjekte edilirler. Mezoterapi işleminde bu vitaminler dışarıdan alınırken, Saç Bakım Serumu tedavisi kişinin kendi kanından elde edilen kök hücreler ile yapılır. Her iki tedavide düzenli olarak birden fazla seans şeklinde uygulanmalıdır. Bu sayede saç kökleri canlanır ve saç derisinde artan kan dolaşımı yeni saç köklerinin çıkmasını sağlar.