Uzmanlar bir saç telinin ömrünün üç ay olduğunu belirtir. Bu süreç saçın büyüme evresi uzama evresi ve dökülme evresi olarak geçer. Uzmanlar her saç telinin 4 ila 6 yıl yaşadığını ve sonrasında saç incelmesi sonucu zayıflayarak döküldüğünü belirtir.
Uzmanların belirttiğine göre saç kökü zayıflaması ve saçların dökülmesi doğal bir süreçtir ve günde 50 ya da 100 tel saç dökülmesi normal bir süreçtir. Ancak saç dökülmesi belirtilen bu durumdan fazla ise ve banyo yaparken ya da dokunulduğunda dökülen saç teli fazla ise bu durum ciddi bir sorun olduğunun göstergesi olabilir ve tedavi edilmesi gerekir.
Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Saç dökülmesi; genel olarak beslenme düzenin değişmesi, hormonal değişiklikler, genetik olarak saç dökülmesine yatkınlık, saç köklerinde gelişim bozukluğu, saçın kimyasal maddelere maruz kalması, psikolojik olarak stres yaşamak ve deri hastalıklarına bağlı olan sebeplerden meydana gelen bir sorun olarak kendini gösterir.
Herhangi ciddi bir sağlık sorunu olmayan bir insanda saç yoğunluğu azalması ve saç dökülme 2 ay sürebilmektedir. Saç dökülmesi yılda 3 defa tekrarlanabilir. Saç dökülmesi ile ilgili süreç iki aydan uzun sürerse bu durum bir hastalığın göstergesi olabilir. Saç dökülmesi birçok farklı nedene bağlı olarak görülebilir. Önemli olan bu problemin önüne geçmek için saç dökülmesinin nedenini bulmak ve probleme uygun tedaviyi sağlamaktır.
Genetik Saç Dökülmesi (Androgenetik Alopesi)
Saç dökülmesi genetik faktörler nedeni kadınlarda ve erkeklerde farklı bir şekilde olur. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genel olarak erkek tipi kellik olarak bilinir ve hormona dayalı saç dökülmesi olarak bilinir. Erkeklerin hemen hemen %50’sinden görülen bir durum olarak bilinir ve çoğunlukla genetik özelliklerden kaynaklanır. Bu tür durumlar genel olarak yaş ilerledikçe ortaya çıkar ve kellik gelişir androgenetik alopesi bu duruma iyi bir örnek olabilir.
Bu tür saç dökülmeleri kadınların da yaşadığı bir problemdir ve bu duruma kadın tipi kellik adı verilir. Ailesinde kellik olan kişiler genetik olarak kellik riski ile karşı karşıya kalabilir. Genetik saç dökülmeleri genel olarak 16 ila 18 yaş olarak bilinir. Bu durumun nedeni olarak düzensiz beslenme, genetik faktörler, stres ve uzun süre aç kalma gibi nedenler olabilir. Bu durumu önlemek için hem erkeklerde hem de kadınlar da erken yaşlarda mezoterapi, takviye tedavileri ve PRP tedavisi yapılabilir.
Stres ve Saç Dökülmesi İlişkisi
Saç dökülmesinin önemli sebeplerinden bir olan stres diğer hastalıklarda olduğu gibi saç dökülmesinde de ciddi bir problem olarak bilinir. Anksiyete, psikozlar, depresyon ve bu sorunların tedavisi için kullanılan ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilir.
Canlı bir organ olan saç günlük yaşamdaki değişimlerden oldukça çabuk etkilenebilir. Eğer bir kişinin hayatında aniden yolunda gitmeyen bir şey olursa saçlar bu durumdan direk olarak etkilenebilir. Örneğin aşırı stres yaşayan bir kişi alopesi gibi bir durum yaşayarak kısa bir sürede bölgesel olarak saçlarının büyük bir kısmını kaybedebilir. Bu tür durumların önüne geçmek için hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.
Mevsimsel Saç Dökülmesi
Mevsimsel saç dökülmeleri daha çok mevsim geçişlerinde görülen saç dökülmeleri olarak bilinir. Mevsimsel saç dökülmeleri her yaş grubunda görülebildiği gibi bu dönemlerde bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda daha çok görülebilir. Bu dönemlerde saç folikülü zayıfladığı için saç dökülmeleri meydana gelebilir.
Normal durumlarda bir insanın günlük saç dökülme miktarı 150 ila 100 saç teli arasında olabilir. Ancak mevsim geçişleri sırasında bu sayı biraz artabilir bu durum normal bir dökülme olarak kabul edilir. Mevsim geçişlerinde saç dökülmelerinin önüne geçilmek isteniyorsa vitamin ve mineral destekli besin takviyeleri alınarak düzenli bir be gerçekleştirilebilir. Bununla beraber mevsim geçişlerinde saç dökülmesi nedenleri ile ilgili hiçbir işlem yapılmasa bile mevsim geçişi bittiğinde saç dökülmesi de bitebilir.
Hormonal Değişiklikler ve Saç Dökülmesi
Bir kişide hormonal bozukluklar var ise bu durum direk olarak saçların etkilenmesine sebep olabilir. Örneğin adet düzensizlikleri ya da gecikmeleri, akne problemi, aşırı tüylenme, kilo alımında artış gibi sebepler varsa ve bu duruma aşırı saç dökülme gibi bir sebepte eklendiyse, bu durum saç dökülmesinin hormonal bir sebepten olduğunu gösterebilir. Saç dökülmesi hormonları diğer hormonlarla bağlantılı olarak çalıştığı için hormonal bozukluklar ya da değişiklikler saç dökülmesini direk etkileyebilir.
Bir kadının saç dökülmesinin hormonal olup olmadığı öğrenmek isteniyorsa bir dermatoloji uzmanına giderek adet döneminin 2. ya da 3. günü bir kan tahlili yaptırılarak saç dökülmesinin hormonal değişiklerden kaynaklı olup olmadığı öğrenilebilir.
Saç Dökülmesini Tetikleyen Diğer Sağlık Sorunları (vitamin, mineral vs)
Saç dökülmesi sebepleri doğum sonrası hormonal değişiklikler, kadın hastalıkları, kansızlık ya da demir eksikliği, mevsim geçişleri, stres, genetik özellikler gibi faktörler saç dökülmelerine sebep olduğu gibi vitamin ve mineral eksikliklerine bağlı olarak da oldukça yüksek oran da saç dökülmeleri görülebilmektedir.
Özellikle B12 vitamini, çinko, biotin, D vitamini ve folik asit eksikliği saç dökülmesine neden olan önemli etkenler arasında gösterilebilir. Düzensiz beslenme ya da sıkı bir diyet sonrası 1- ila 6 sonra saç dökülmelerine sebep olabilir. Cerrahi ameliyatlar ya da ateşli hastalıklar sonrasında da saç dökülmeleri görülebilir.
Erkeklerde Saç Dökülmesi
Kadınlara oranla erkeklerde saç kaybı daha fazla görülür. Saç dökülmesinin erkeklerde daha fazla olmasının nedeni 5 alfa redüktaz enziminin fazla bulunmasından kaynaklanır. Kadınlarda ise 5 alfa redüktaz enziminin yerini aromataz enzimi alır. Saç dökülme sorunu erkeklerde daha fazla olduğu için bu alanda erkek saç bakım ürünleri ve cerrahi ürün müdahale daha fazla gelişmiştir.
Aromataz enzimi bu ürünlerin etkisini azalttığı için erkekler için üretilen ürünler kadınlar kullanıldığında fazla etkili olmaz. Günümüzde oldukça gelişmiş olan saç ekimi yöntemi sayesinde hem kadınlar hem de erkekler sorunlarına kolaylıkla çözüm bulabilir.
Kadınlarda Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi kadınlarda nedenleri düzensiz beslenme, sağlık sorunları ve genetik faktörlerden kaynaklı olabilir. Genetik faktörler saç teli incelmesi gibi sorunlara neden olur ve saç çizgisi gerilemesi oluşur. Bu durum ilerledikçe kellik meydana gelebilir.
Aşırı stresli olmak, kansızlığa bağlı demir eksikliği, hormonal bozukluklar, tiroit sorunu, hamilelik, menopoz dönemi, emzirme süreçleri, doğum kontrol hapları ve benzeri sebepler kadınlarda saç dökülmesine neden olan faktörler arasında yer alır
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Saç dökülmesi tedavisi için dermatoloji uzmanlarına başvurulmalıdır. Dermatoloji uzmanları her türlü cilt problemleri ile ilgili çalıştıkları gibi saç dökülmesi ile ilgili problemlerinde tanı ve tedavisini yapan uzman hekimler olarak bilinir.
Saç Dökülmesi Tedavileri ve Yöntemleri (fue, dhi, prp, saç mezoterapisi)
Günümüzde saç dökülmesi tedavisi oldukça gelişmiş bir alan olarak sektördeki yerini alır. FUE yöntemi de bunlardan biridir. Bu yöntem de yine kafadan alına saç kökleri saçların döküldüğü bölgeye ekilir ve saç dökülmesi cerrahisi uygulanarak sorun ortadan kaldırılır
DHİ saç kökleri alınarak saçsız bölgelerde yoğunlaştırılır ve bu alanlar kapatılarak yapılan bir saç ekme yöntemi olarak bilinir. Saç ekme işlemi yapılmadan önce saç kökleri yüksek teknolojik aletlerle incelenerek işlem yapılır.
PRP yönteminde kişinin kendi kanından alınan kök hücreler saçlı deriye uygulanarak saç köklerinin onarılmasına yönelik bir tedavi gerçekleştirilir. Bu sayede saç kökleri beslendiği için güçlenir.
Mezoterapi diğer üç yöntemden farklı bir tedavi yöntemi olarak bilinir. Bu yöntemde kişinin kendi dokusunda bulunmayan elementler, moleküller ve vitaminler dışarıdan kafa derisine uygulanarak tedavi gerçekleştirilir. Bu yöntem ile hücrelerin doğrudan yenilenmesi hedeflenmektedir.
Günde Ortalama Kaç Tel Saç Dökülür?
Sağlıklı olan bir kafa derisinde ortalama olarak 100 bin saç olduğu öngörülür. Tarama ve yıkanmaya bağlı günde 100 ila 150 tane saç dökülmesi ile yaşamak normal kabul edilir
Saç Dökülmesini Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler
Saç dökülmesi önleme öncelikle sağlıklı bir beslenme ile mümkün olabilir. Bunu yanı sıra saçlar ılık su ile yıkanabilir, saçlar kimyasallara ve ısıya karşı korunabilir, saç derisine değişik yağlar ile masaj yapılabilir ve saç tipine özel olan ürünler kullanılabilir.
Saç Dökülmesini Azaltan Beslenme Önerileri
Vücuttaki demir eksikliği, kan hücrelerine yeterli oksijen taşınmasını engeller bu nedenle saç dökülmesi problemi ortaya çıkar. Bu durumun önüne geçmek için demir açısından zengin besin maddelerinin tüketilmesi gerekir. Yumurta, et, baklagiller, yeşil sebzeler, pekmez, kuru meyveler, domates ve yağlı tohumlarla beslenmek saç dökülmesini önemli ölçüde azaltabilir. Ayrıca besin takviyeleri ve saç dökülmesi ilaçları saç dökülmesini azaltabilir.