Bu soruların cevabını vermeden önce bir şeyi açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Saç dökülmesi ne zaman bir sorundur ve önlem alınması gerekir? Günde 50 ile 100 arası saç dökülmesi normal kabul edilir. Ancak dökülen saçlarınızın sayısı bu aralığın üstünde ise saç dökülmesi ciddi seviyeye ulaşmıştır ve önlem almak kaçınılmazdır. Bunu ölçmek için elinizi saçınızda gezdirip avuçlayabilir ve elinizde kalan saç teli sayısına bakabilirsiniz. Eğer üç beş telden fazla ise saç dökülmesi sorunu ile karşı karşıyasınızdır. Şimdi sıra saç dökülmesinin neden olabileceğini teşhis etmeye ve önlemini almaya gelmiştir.
Genetik faktörler
Erkeklerde görülen en yaygın saç dökülmesi nedenidir. Eğer bir erkekseniz, saçlarınız neden döküldüğünü bu şekilde aramaya başlayabilirsiniz. Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri ve şekli farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle, genetik olan ve toplumun yarısından daha fazlasında görülen erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir ve önlenmesi oldukça zordur. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuçta tek çözüm saç ekimi olur. Erken yaşlarda başlanan mezoterapiler ve Saç Bakım Serumu gibi medikal tedaviler dökülme hızını yavaşlatır. Kelliğe gidecek süreyi uzatır.
Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmüyor değildir. Eğer ailenizde kellik problemi olan varsa saç dökülmesi riski ile karşı karşıya olabilirsiniz. Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla sayıda görülebilmekte. Eski zamanlara oranla bu duruma daha fazla rastlanmasının nedenleri arasında aşırı stres, dengesiz beslenme, uzun süreli aç kalma ve hormonal problemler yer alıyor. Kadın tipinde de erkeklerdeki gibi bir tedavinin yanında hormonal tedavilerin de eklenmesi ile başarı oranları arttırılıyor.
Sağlıksız beslenme
Beslenme düzeniniz de oldukça etkili. Beslenme düzenine bağlı saç dökülmeleri de sık rastlanan diğer bir faktör. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek, sonuçta saçı etkileyip dökebilir. Tedavisi etkili bir beslenme programı ile gerçekleştirilebilir.
Hormonal sorunlar
Eğer adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenme de artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi hormonal problemler yaşıyorsanız ve bu bulgulara saç dökülmesi eklenmişse bu kez hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir. Bu tip bir problemin teşhisi için dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hormonal tedaviler ile bu tip saç dökülmelerinin önüne geçebilirsiniz.
Vitamin ve mineral eksikliği
Beslenme problemi yaşıyor olmamanıza rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minarellerin kanda eksik olması saç dökülmesi yaşamanıza neden olabilir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri düşük seviyede alıyorsanız saç beslenemez ve dökülür. Hatta demir düşüklüğü yokken bile demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumlarda eksiğin takviyesi mutlaka bir uzmana başvurarak sorunu gidermelisiniz.
Bazı hastalıklar ve ilaç kullanımı
Bazı iç hastalıkları; tiroit bezi hastalıkları ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve bazen de bu kontrol haplarının kesilmesi saç döken diğer nedenlerdir. Eğer böyle bir süreçten geçiyorsanız bu durumu değerlendirmeniz tavsiye edilir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir.
Ani bir saç kaybı başlamışsa son üç ay önce geçirilen ameliyatlar, ateşli hastalıklar, ilaç toksisiteleri, kan kaybı, şiddetli travma düşünülmesi gereken nedenler arasında olabilir. Kısacası son dönemlerdeki medikal geçmişinizi etüt ettirmek sizin için faydalı olacaktır.
Stres
Aşırı stres ve yoğun duygu bunalımları her hastalığın nedeni olabildiği gibi saç dökülmesinin nedeni de olabilir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar da bu bağlamda önemlidir ve saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.
Saç günlük yaşamda pek çok faktörden kısa sürede etkilenebilen canlı bir organdır. Eğer hayatınızda yolunda gitmeyen bir şeyler varsa bu durum saç dökülmesi yaşamanıza neden olabilir ve bir dermatoloji uzmanından yardım almalısınız. Çünkü bu konuda çevreden gelen yanlış yönlendirmeler ve kulaktan dolma bilgiler, zaman kaybetmenize neden olabilir. Eğer altta yatan önemli bir neden varsa tanı ve tedavide geç kalınması söz konusu olabilir. Bunun dışında saç dökülmesini önlemek ve dökülen saçların yeniden çıkmasını sağlamak düşüncesi ile bilinçsiz uygulanan maske ve karışımlar saçlara daha çok zarar vererek geri dönüşümü olmayan hasarlara neden olabilir. O yüzden oldukça dikkatli olmalı ve uzmanla danışarak yola çıkmalısınız.
Kozmetik etkenler
Mekanik ve kimyasal kozmetik alışkanlıkların artması saç dökülmelerine neden olan diğer faktörlerdendir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, saç rengini açmak için kullanılan boyalar, açıcılar, düzleştirici yöntemler saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumda tek tedavi saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir. Saçlar için gerekli takviye ve bakım işlemlerini uygulamak yeniden istenilen görünüme kavuşulmasını sağlar. Eğer bu tip uygulamaları sık kullanıyorsanız sizin de saçınız bu nedenden dolayı dökülüyor olabilir.
Doğum ve kemoterapi süreci
Doğum ve kemoterapi süreçleri de saç dökülmesi nedeni olabiliyor. Doğumlardan 2-3 ay sonra başlayan pospartum dökülme hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanır. Bir uzmana danışarak bu durumdan kurtulabilirsiniz.
Kemoterapi alan hastaların saç dökülmesi yaşadığı bilinen bir konudur. Son yıllarda daha modern ilaçların kullanılmasıyla bu dökülmeleri daha az görülmektedir ancak zaten tedavi tamamlandığında saçların kendiliğinden çıkması gerçekleşir.
Deri problemleri
Deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deride ortaya çıkan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklardan saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Bu sorunu yaşıyorsanız deri üzerindeki problemin çözümü için çaba harcamalısınız.
Saç dökülmesi nasıl önlenir?
Saç dökülmelerinin nedenini teşhis ettikten sonra sıra bu sorunun nasıl önleneceğine geldi. Her tip sorunun da kendine özgü bir tedavi yöntemi olduğu için hepsine dikkatinizi yoğunlaştırmalı ve adımlar atmalısınız.
Saç ekimi
Saç ekimi öncelikle erkek tipi saç dökülmesi yaşayan kişilerce tercih edilir ve en etkili yöntemdir. Bu tip saç dökülmesinde saç kökleri tamamen ölmüş durumdadır ve artık verim yoktur. Bunun için tek yol yeni verimli köklerin o bölgeye ekilmesidir.
Saç Bakım Serumu tedavisi
Saç Bakım Serumu yöntemi son yıllarda oldukça yaygınlaşan bir yöntemdir. Kısaca, kişinin kendi kanından elde edilen verimli karışımın yine kişiye enjekte edilmesidir. Bu nedenle yan etkisi yoktur ve oldukça risksizdir. Bu yöntem özellikle genetik dökülmelerde iyi sonuçlar verir.
Saç mezoterapisi
Saç mezoterapisi de genetik tipteki saç dökülmelerinde oldukça sık kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir. Saç mezoterapisi saçın sağlıklı büyüyüp gelişebilmesi için gerekli olan vitamin, antioksidan, mineral ve dolaşım düzenleyici maddelerin bir mikro iğneler ile saçlı deriye doğrudan enjekte edilmesi sürecinden oluşur. Yaklaşık olarak 1 cm aralıklarla enjekte işlemi sağlanır ve daha sonra saç derisine masaj uygulanır. Beş gün aralıklar ile beş ya da on seansta bu tedavi tamamlanabilir.
İlaç tedavisi
Saç dökülmesine karşı FDA onaylı ilaçlar da kullanılabilir. Sürekli ve etkili bir sonuç vaat etmeseler de dönemlik fayda sağlayabilir. İlaç tedavisi saçların inceldiği ve zayıfladığı bölgelerde, yeni başlamış hafif-orta derecede saç dökülmesini önlemek için yararlı olabilir. İlaçların etkisi; saç sayısını arttırma, incelmiş saçları kalınlaştırma ve saçların daha fazla dökülmesini engelleme şeklinde olmaktadır daha çok.