Saç derisinde oluşan kaşınmalar, çeşitli alerjik reaksiyonlardan ortaya çıkabildiği gibi deri hastalıklarından da kaynaklanıyor olabilir. Saç derisinde kaşıntı problemi yaşanması, ilerleyen dönemlerde saç derisinde iltihaplanma görülmesine ve saç dökülmelerine neden olabilir. Bu nedenle saç derisinde yaşanan kaşıntı dönemsel değilse ve uzun süredir devam ediyorsa, mutlaka bir cildiye uzmanına başvurulmalıdır. Medikal kan tahlilleri ve saç derisi analizleri yapılarak, saç derisi kaşıntısının nedeni tespit edilir. Dermatoloji uzmanınızın belirleyeceği doğru tedaviyi uygulayarak, en kısa sürede saç derisindeki kaşıntı problemini çözebilirsiniz.
Saç derisi neden kaşınır?
Saç derisi kaşıntısının birçok nedeni olabilir. Kullandığınız kimyasal saç bakım ürünleri, sağlıksız beslenme, hastalıklar ve ilaç tedavisi saç derisinde görülen kaşıntıya neden olan faktörler arasındadır.
Saç bakım ürünleri
Kimyasal içerikli saç bakım ürünleri kullanmak saç derisinde alerji oluşumuna neden olabilir. Sürekli kullanılan şampuan, saç boyası ve çeşitli saç bakım ürünleri içerdikleri yoğun kimyasallardan dolayı ciltte alerjik reaksiyon oluşturur. Tahriş olan ciltte iltihaplanmalar oluşur ve saç derisi kaşıntısı gözlemlenir. Saç derisinin tahriş olması ile saç kökleri zarar görecek ve saç dökülmeleri başlayacaktır.
Saç mantarı
Saç derisinde oluşan iltihaplı mantar enfeksiyonları saç derisinin sürekli olarak kaşınmasına neden olur. Saç mantarı vücudun diğer bölgelerindeki mantarın başa sıçramasıyla oluşabileceği gibi, dış etkenlerden ötürü sadece baş bölgesinde de oluşabilir. Saç mantarının iltihaplanması ile enfeksiyon oluşumu başlar. Saç derisi kaşınır, bölgesel olarak döküntüler ve saç dökülmeleri görülür.
Egzama
Egzama, tıp dilindeki adıyla seboreik dermatit bir cilt hastalığı türüdür. Çevresel faktörlerin etkisi ve bakterilerin iltihaplanması ile ortaya çıkabildiği gibi, aşırı stres de egzama oluşumuna neden olacaktır. Egzama problemi yaşayan saç derisinde sürekli bir kepek oluşumu vardır. Kuruyan ve tahriş olan kafa derisi kaşınır ve pul pul dökülür.
Kepek
Saç kepeği birçok kişinin yakındığı, tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Bir saç mantarı türünün gelişmesi ile ciltte kepek oluşumu gözlenir. Kafa derisinin kepekli olması, saç derisinin kurumasına ve saç derisi kaşıntısına neden olacaktır.
Saç biti
Başta görülen böcekler saç biti olarak adlandırılır. Saç bitleri, beslenmek için kafa derisindeki kandan faydalanır. Saç köklerindeki kanı çeken bitler, aynı zamanda saçın gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineralleri de almış olur. Kuruyan saç kökleri zarar görür ve saç derisi kaşıntısı oluşur.
Enfeksiyon hastalıkları
Deride oluşan enfeksiyon hastalıkları ciltte mantar oluşumuna neden olur. Özellikle kızamık, suçiçeği, kızıl ve sedef gibi deriyi doğrudan etkileyen rahatsızlıklar ciltte iz bırakabilir. İltihaplanan vücutta kızarık oluşumu ve kaşıntı gözlemlenir.
Aşırı terleme
Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan nem artışı ve yaz aylarındaki yüksek sıcaklıklar, vücudun terlemesine neden olmakta. Özellikle kafa bölgesinde görülen terlemeler, saç köklerindeki gözenekleri tıkayarak saçların hava almasını engeller. Bu da saç derisinde kaşıntı oluşumuna neden olur.
Stres
Yoğun stres ve baskı altında olmak, ani şoklar ve travmalar saç derisinde kaşıntıya ve saç dökülmesine neden olur. Gerekli kan analizleri yaptırıldıktan sonra cildiye bir problem olmadığı kanısında bulunuyorsa, saç derisindeki kaşıntının nedeni psikolojik olabilir. Saç derisi kaşıntısının stres kaynaklı olup olmadığını anlamak için kaşıntı görülen zamanları tespit etmeniz yeterli olacaktır.
Saç derisi kaşıntısı nasıl geçer?
Saç derisinde oluşan kaşıntıya neden olan faktör doğru tespit edildikten sonra, kişinin cilt yapısına da uygun olarak tedaviye başlanılabilir. Saç derisi kaşıntısı, medikal olarak tedavi edilebileceği gibi kaşınan deriye yapılacak bitkisel terapi uygulamaları ile ortadan kaldırılabilir.
Saç bakımı
Saç bakımı için kullanılan ürünler saç derisinde kaşıntıya neden olabildiği gibi, uygulanacak doğru saç bakımları da bu kaşıntıyı önleyebilir. Kimyasal maddeler içeren bakın ürünleri saç derisinin kurumasına, tahriş olmasına ve kızarmasına neden olacaktır. Bu nedenle yoğun kimyasallar içeren saç bakım ürünlerini kullanmayın. Saç derisindeki kaşıntı sürekli olarak devam ediyorsa bitkisel içerikli şampuanlar ve bakım ürünleri kullanın. Bu sayede saç deriniz ihtiyacı olan nemi alacak ve kaşıntı kesilecektir.
Saç derisi kaşıntısı için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem de kepek şampuanı kullanmak. Kepek karşıtı şampuanlar kepek, mantar ve egzama oluşumunu önlediği için saç derisi için gerekli olan nemi sağlayacaktır. Bu sayede saç derisindeki kaşıntı ve pullanmalar da önlenmiş olunur.
Kullandığınız bakım ürünleri kadar, saçlarınızı nasıl temiz tuttuğunuz da önemli. Saçların çok sık yıkanması kafa derisini kuruturken, az yıkamak ile saç gözeneklerinde yağ birikimine neden olacaktır. Bu da saç derisinde kepek oluşumu ve kaşıntıya neden olur. Saçlarınızı temiz tutarak terleme ve yağ birikiminden dolayı oluşan kaşıntı sorununu çözebilirsiniz.
Medikal tedaviler
Saç derisinde kaşıntı sorunu ile bir cildiye uzmanına danıştığınızda gerekli kan tahlilleri ve saç analizlerini isteyecek. Saç derisinde oluşan kaşıntıların nedeni bir deri hastalığıysa gerekli medikal tedaviler uygulanıp, kaşıntı problemi çözümlenebilir. Saç derisinde kaşıntı problemi için en sık uygulanan tedaviler losyon uygulaması, ilaç tedavisi ve medikal şampuan kullanımıdır.
Bitkisel saç bakımları
Saç derisi kaşıntısı yeni başladıysa ve yoğun olarak görülmüyorsa, düzenli olarak bitkisel saç bakımı uygulanabilir.
Aloe vera: Aloe vera doğal bir antioksidandır. Saç derisini dışarıdan gelecek zararlı etkenlere karşı korurken, kepek oluşumunu önler. Saç köklerinin ihtiyacı olan nemi sağlayarak, saç derisindeki pH dengesini korur. Aktarlardan bulabileceğiniz doğal içerikli aloe vera jelini tün saçınıza uygulayın. Jeli, başınızda yaklaşık 1 saat bekletin ve uygulamayı haftada 2 gün tekrarlayın.
Elma sirkesi: Doğal elma sirkesinin saça faydası uzun yıllardır bilinen bir gerçektir. Elma sirkesi içerisindeki vitamin ve mineraller ile saç köklerinin gelişimi için ihtiyacı olan nemi sağlarken, aynı zamanda saç derisini de temizler. Banyoda saçlarınızı yıkarken son durulama suyunuzun içerisine bir miktar doğal elma sirkesi karıştırın. Bu uygulamayı düzenli olarak tekrarlayın. Bu sayede hem saç derisindeki kaşıntı ve kepeklenme sorunu düzelecek hem de saçlarınız çok daha parlak gözükecektir.