Saç dökülmeleri kadınların farklı nedenlerden dolayı yaşadığı bir sorundur. Dökülmenin boyutu bazen hafif düzeyde seyreder, bazen de kellik durumuna varabilir. Bu konunun bu kadar önemli hale gelmesi, bir bütün olarak sağlıklı ve estetik açıdan iyi görünmenin herkes için önem taşımasıdır. Kadın ya da erkek fark etmeksizin diğer insanlar tarafından beğenilme istisnalar olmakla beraber önemli bir konudur. Bu nedenledir ki, saç dökülmesi ve kellik gibi durumların çözümü için çok sayıda araştırma yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir.
Kadınlarda Saç Dökülmesi Hangi Durumlarda Gerçekleşir?
Saç dökülmelerini genel olarak erkek ve kadın tipi dökülme şeklinde tanımlayabiliriz. Bu ayrım, oluşma sebepleri açısından yapılan değerlendirmeler sonucu yapılmaktadır. Erkeklerde saç dökülmeleri genelde genetik kaynaklıdır. DNA kodlamasında, çok öncesinde erkeğin kel olup olmayacağı belirlenmiştir. Bu da aileyle yakından ilgilidir. Ancak diğer taraftan daha fazla sebebe dayalı olan kadınlarda saç dökülmeleri nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Hamilelik sonrası ani dökülme
- Tiroit bezi sorunları
- Genetik özellikler
- Kanser tedavisi süreci
- Yanlış bakım ürünü
- Saçın açıcılardan yanması
- Tarak kullanımında hata
- Protein- demir eksikliği
- Saç yolma ve saçkıran gibi hastalıklar şeklinde sıralanabilir. Bu nedenlere aşırı stres de eklenebilir.
Görüldüğü gibi erkek tipi klasik dökülmelere göre kadınlarda daha fazla sebepten dolayı saç dökülmesi görülmektedir.
Kadınlarda Saç Ekimi Hangi Durumlarda Yapılır?
Kadınlarda saç ekimi yapılması her dökülme durumunda gerçekleşmez. Dökülme ve kellik farklıdır ve kelleşme olduğu zaman ve bazı istisna durumlarda saç ekimi yapılmalıdır:
- Saç çekme ve açıklık oluşması durumunda saç ekimi
- Erkek tipi kellik olduğunda saç ekimi
- Bölgesel dökülme gerçekleşirse saç ekimi
- Yara- yanık-kesilme gibi nedenlerle oluşan saç dökülmesi
- Yeni ön çizgi oluşturma amacıyla yapılan saç ekimi gerçekleşebilir.
Kadınlarda Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Farklı nedenlerden dolayı saç ekimi yaptırmak isteyenler, ortalama 4-6 saat arasında devam eden ve enseden alınan saç köklerinin saç olmayan bölgeye, lokal anestezi ile nakil edilmesiyle istedikleri saçlara kavuşabilirler. Saçsız olan bölgede bu yöntemin kullanılması doğal saç görünümü için avantaj sağlar. Saç ekiminde genellikle saç köklerinin en sağlıklı olduğu ve kolay türediği kulak arkası ile ense kısmından saç kökleri alınır. Bu bölümden alınan saçlar tekrar dökülmezler.
Ekim işlemi bittikten sonra uzman kişinin kontrolü ile birlikte, boyama, yıkama, tarama işlemleri normal şekilde devam edebilir. Kendi saçlarından alındığı için sadece yer değişimi gibi düşünülebilir. Saç çıkmayan kökler yerine, saç çıkaran kökler gelmiştir.
Saç Ekimi Yapılamayacak Durumlar
Saç dökülmesinin her alanda yaşandığı allopecia totalis hastalığı olan kadınlarda saç ekimi yapılmamaktadır. Saç kökleri deride tutunmaz ve dökülme bölgesel değil, derinin her yerindedir.