Saç dökülmelerini oluşma sebeplerine göre kadın ve erkek olarak ayırmak mümkündür. Erkelerde genetik kodlama nedeniyle daha fazla görülen saç dökülmesi sorunu farklı nedenlerden dolayı kadınlarda da yaşanır. Oluşma sebepleri farklı olduğu için bu şekilde bir ayrım yapılmıştır. Erkeklerde belirli bir yaş sonrasında saç kökleri zayıflayabilir ve alından itibaren açılmalar görülebilir.
Kadınlarda Saç Dökülmeleri
Kadınlar erkeklere göre genelde daha yoğun ve güçlü çıkan saç köklerine sahiptir. Bu durum hormonlarla, genetik kodlamalarla yakından ilgilidir. Saç teli yaratan hücreler kadınların daha güçlü saçlara sahip olmasını sağlar. Yoğun saç telleri devamlı bir yenilenme halinde olduğu için saç dökülme sayısı 50-100 tel kadar normal kabul edilir. Bu miktardan daha fazla dökülme yaşanırsa, sorun var demektir.
Yanlış Kozmetik Ürün Kullanımı
Kadınlar saçlarına uygulama yapmayı genelde sevdikleri için boya ve benzeri ürünlere sıkça başvuru yapılır. Ancak kalitesiz, kimyasal içeriği yoğun olan ve açıcı olarak da bilinen oryal gibi maddeler saçların köklerine zarar vermektedir. Bu durum, kadınlarda saç dökülmesi sebepleri içinde en sık rastlanan etkenlerden biri olarak bilinir.
Yanlış Tarak Seçimi ve Uygulaması
Tarak seçimi her ne kadar basit bir konu gibi görünse de, saç kökünün ve tellerinin zarar görmemesi için önemlidir. Siz kıvırcık ve açılması zor olan bir saçı sık aralıklı tarakla açmaya çalışırsanız, avuç dolusu saç telleri elinizde kalacaktır. Bu nedenle saçın şekline, incelik-kalınlığına göre tarak seçim yapılmalıdır. Düz ve kalın telli saçlarda geniş aralıklara çok gerek yoktur ama saçlarınız ince telli ve kıvırcıksa büyük, geniş aralıklı tarak seçmeniz gerekir.
Kalıtsal Özellikler
Kadınlarda görülen saç dökülme nedenleri içinde de yaygın olan bir maddedir. Ailesinde saç dökülme sorunu yaşayanların daha fazla dökülme riski yaşadıkları görülür. Erkek tipi dökülmeden farkı ise, kellik oluşacak kadar yoğun yaşanmamasıdır.
Hamilelik Sonrası Dönem
Kadınlarda doğum sonrası dönemde saçlar birden hızlı şekilde dökülme sürecine girebilir. Bunun sebebi hamilelik sırasında çok çalışan saç büyüme hormonunun doğum bitince tam tersi etki göstermesidir. Ancak bu durum kalıcı değildir ve bir süre sonra saçlarda eski yoğunluk yeniden kazanılır.
Troid Hastalığı
Tiroid hormonunda meydana gelen bozukluk, kadınlarda saç dökülmesi gibi sonuçlar gösterebilir. Hastalık tedavi edildikten sonra, zamanla saçlar kendini toparlamaktadır.
Beslenme ve Protein Eksikliği
Saç kökleri deriden beslendiği için genel beslenme düzeninin iyi olmaması halinde dökülmeler olabilir. Özellikle saçı beslediği bilinen B vitamini, protein yönünden zayıf kalan bünyede saç kaybı görülme olasılığı da artar. B vitamini saç yapısını kökten uca besleme etkisine sahiptir.
Kanser Tedavisi
Kanser tedavisi gören erkek ve kadınlarda saç dökülmesi olabilir. Vücuda giren kimyasalların bir yeri iyileştirirken diğer yerlere zarar vermesi nedeniyle, saç ve kaş dökülmeleri görülür. Her ne kadar hastalar için moral bozan bir durum olsa da, saçlar ve diğer tüyler tedavi sonrasında yeniden çıkar.