Saç kepeği neredeyse herkesin en azından bir kere mücadele ettiği, çoğu zaman kişinin hayat kalitesini düşürebilecek bir durumdur. Saç kepeği, saç derisinin fazla kurumuş olması ya da fazla yağlı olması sonucu oluşan, minik beyaz pul görünümlü bir deri problemi şeklinde ifade edilir. Aslında bu süreç, saç derisinin yenilenmesi sürecinin hızlandığını gösteren bir durum olarak açıklanabilir.
Kepek Şampuanı Saç Döker mi?
“Kepek saç döker mi?” sorusu oldukça merak edilen bir sorudur. Kepek, doğrudan saç dökülmesine yol açmasa da kepeğin yol açacağı bazı problemler saç dökülmesini tetikleyebilir. Ancak tam olarak kepek buna sebep olur demek doğru bir cevap olmayacaktır. Bu durum, kepeğin saçın kurumasına sebep olması nedeniyle saç tellerinin zayıflamasına ve saç köklerinin zarar görüp dökülmesiyle birlikte olabilir.
Kepeğe sadece kuru saç kökleri değil aynı şekilde yağlı saç kökleri de neden olabilir. Mantar ve aşırı yağlanma saç köklerinin oksijen almasını engelleyerek saç büyümesini yavaşlatabilir ve saç köklerinin zayıflayarak dökülmesine sebebiyet verebilir. Kepeğin vermiş olacağı kaşıntı hissiyatıyla sürekli kaşıma halinde olmak da saçın derisine zarar verebilir ve bu da aynı şekilde saçın dökülmesine yol açabilir. Kepeğe karşı mücadele ederken sık sık ürün değiştirmek de saçları yoracağından, bu durum yıpranmaya yol açabilir. “Aşırı kepek saç döker mi?” denecek olursa: kepeğin ileri seviyesi tehlikeli olabilir ve bu bir sağlık durumu göstergesi olarak değerlendirilmelidir. Bu sağlık durumunda hastalığa verilen isim seboreik dermatit olarak geçer. Kızarıklık, tahriş ve aşırı yağlanma ile anlaşılabilir. Ayrıca bu ve benzeri kepek türleri inatçı olabileceğinden, bu durumlarda muhakkak hekime gidilmeli ve hekim tavsiyesi dinlenmelidir.
Kepek ve Saç Dökülmesi Arasındaki İlişki Nedir?
“Saçtaki kepek saçı döker mi?” sorusu da kafaları karıştıran bir konudur. Kepek için “kepek saçı döker” gibi bir ilişki kurmak doğru olmaz. Çünkü ikisi arasında doğrudan doğruya bağlantı bulunduğu söylenemez. Fakat kepeğin ve kepekle mücadele sırasındaki bakım rutinindeki eksikliklerin ya da yanlış tercihlerin saçın yıpranmasına etki edebileceği söylenebilir. Tüm bu süreci anlayabilmek için saç dökülmesinin arkasındaki faktörlere bakmak gerekir. Saç dökülmesi ileri boyutta, kellik ya da saç kaybı olarak adlandırılan bir hastalıktır. “Saçta dökülme var.” denebilmesi için yaklaşık olarak bir insanın gün içerisinde 100 adet ve üstünde saç teli ile dökülme gerçekleşmiş olması gerekir. 100 ve bunun altındaki saç teli dökülmeleri başka etkenlerden dolayı olabilir. Örneğin, mevsim geçişlerinden gerçekleşiyor olabilir.
Saç dökülmelerinin nedenleri oldukça fazladır. Bunların başında genetik yatkınlık, hormonal sıkıntılar, stres, kemoterapi gibi kanser tedavisinde kullanılan ilaç tedavileri ve kanserin getirmiş olabileceği dökülmeler, saçkıran hastalığı ve yaş gibi faktörler buna sebep olabilir. Saç kepeği, kafadaki derinin kaşınmasına sebep olabilen bir unsur olduğundan, fazla kaşınma sonucunda saçta incelmeye sebebiyet verebilir ve bunun sonucunda dökülmeler yaşanabilir. Fakat saç dökülmesi kepek haricinde de yaygın bir şekilde artış gösterirse bunun arkasında başka sorunlar olabileceği ihtimali değerlendirilmelidir.
Kepek Saç Dökülmesini Hızlandırır mı?
Kepeğin saç dökülmesini hızlandırması gibi bir durum yoktur. Saç dökülmesi sürecinde kepek nasıl faktör haline gelebilir? Saç dökülmesiyle beraber saç derisinde oluşan kaşıntının buna neden olma ihtimali vardır. Saç tellerinin sürekli kaşınmasıyla beraber incelmesi ve zedelenmesi olağandır ve bu durumun sonucu olarak saç dökülmesi gerçekleşebilir. Ayrıca ileri derece kepeklenmelerde (mantar ve dermatit hastalıklar) iltihaplanma sebebi ile dökülmeler gerçekleşebilir. Örneğin bazı mantar türleri yağlı saç derisinde aşırı arttığında bu durum gerçekleşebilir. Sadece saç derisinin yağlı olması değil aynı zamanda kuru saçlarda da kepeklenme daha da fazla kurumaya neden olarak saçların sağlıklı uzamasını etkileyebilir.
Saç derisindeki yağ dengesizliği saçı yoran ve gözeneklerin tıkanmasına etki eden bir unsurdur. Bu durum saç derisini etkilediğinden saçların uzama sürecini neredeyse sonlandırabilir ve zayıf saçların dökülmesi konusunda başka bir etken olabilir. Tüm bu süreçler göz önüne alındığında kepekten kurtulmak için bazı yollara başvurmak mümkün olabilir. Bu yollar şöyledir;
- Saç derisinin nemli tutulması,
- Kepek karşıtı sağlıklı az kimyasal içeren ürünler tercih edilmesi,
- Sağlıklı beslenilmesi (omega-3 açısından zengin besinler yardımcı olacaktır.),
- Kaşıntı durumunda saç diplerini zedelemeden, temizlenmeye çalışılması,
- Uzun süren ve çözüme ulaşılamayan konularda uzmana başvurulması bu yollardan bazılarıdır.
Sıralanan faktörler düşünüldüğünde aslında akla başka bir soru da gelmektedir. “Kepek şampuanı kullanıyorum ama, kepek şampuanı saç döker mi?”. Kepek şampuanı doğru kullanıldığında ve içerik bakımından temiz formülasyonlu ürünler tercih edildiği sürece saç dökmez. Bu şampuanlar, her duş sırasında değil, haftada 2-3 kere kullanılmalı ve eğer deri hastalığına bağlı olarak kullanımına başlanıldıysa doktor önerileriyle birlikte kullanılmalıdır. Tüm bu yolların ayrı ayrı dikkate alınarak tedavi sürecini benimsemek ve bu süreci anlayışla karşılamak gerekir. Çünkü saçlarımız da vücudumuzun önemli bir parçasıdır ve bu parçanın da sağlıklı kalması için bazı yollara başvurmak ve bu yollar uygulanmalıdır. Daha detaylı bir bakış açısı görmek ve okumak isterseniz Saç Dökülmesi Neden Olur ve Nasıl Önlenir? adlı içerikten faydalanabilirsiniz.