Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de kesin sonuçları ne zaman alacağıdır. Ekim yaptıran kişi yeni görüntüsüne bir an önce kavuşmak ister. Ekilen saçların çıkma süresi kişiden kişiye değişebileceği için bu konuda net bir zaman söylemek doğru değildir. Ancak saç ekimi yaptıran kişilerde görüldüğü üzere saçlarda kesin sonucun görülmesi yaklaşık olarak 10-12 ay sürmektedir. Bu süreç saç yapısına ve çevresel faktörlere bağlı olarak kısalabilir.
Saç ekimi olası süreçler nelerdir?
Saç ekimi sonuçları kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Saç ekimi yaptıran kişinin yaşı, cinsiyeti, aç tipi, dökülme oranı ve devam edip etmediği gibi faktörler doktorlar tarafından iyice incelenip kişiye özel planlama yapılmalıdır. Saç ekimi sonrasındaki değerlendirmeler de bu değişken faktörler dikkate alınarak değerlendirilmelidir.
Saç ekiminden sonra ilk iki haftalık süreçte ekim bölgesinde oluşan ufak yaralar kabuk bağlayarak iyileşir. Bu dönemde ekilen saç kökleri yeni yerlerine tutunur ve uyum sağlarlar. Şok dökülme sürecinden sonra normal büyüme döngüsüne giren saçlar ayda 1-2 cm kadar uzayacaktır. İlk dönemde çıkan bu saç kılları normal saçlara oranla daha zayıf olabilmektedir. Saç ekimi süreç genel olarak 3 aşamada gerçekleşir:
- Ekilen saçların tutma süreci
- Şok dökülme süreci
- Ekilen saçların büyüme süreci
Ekilen saçların tutma süreci
Saç ekiminden hemen sonra başlayan bu süreç yaklaşık olarak 5-7 günlük bir zaman dilimini kapsamaktadır. Yaklaşık bir haftayı bulan bu süre zarfında saç derisi hassas ve mikroplara karşı daha duyarlı bir durumda olmaktadır. Bu sebeple saç derisi için ilave önlemler alınmalı ve enfeksiyon ihtimaline karşı korunmalıdır. Bununla birlikte ilk yıkama ekim yapılan klinik tarafından yapılmalıdır. Bu yıkama işlemi ekimden üç günden sonra gerçekleşir.
Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler:
- İlk 3 günlük süre sonunda saç ekimi operasyonu geçirmiş kişiler için özel olarak üretilen şampuanlar ile saçlar her gün yıkanmalıdır.
- Yıkama işlemi sırasında şampuan 1 veya 2 kez kullanılmalı ve saç derisine hassas hareketlerle uygulanmalıdır.
- Saçları kurutma işlemi sırasında havlu ile saçın nemi yavaş hareketlerle alınmalıdır. Kesinlikle saç kurutma makinesi kullanılmamalıdır.
- Özellikle ilk bir haftalık süreçte kafa bölgesine gelebilecek darbelerden korunmak gerekir.
- Alkol ve sigara iyileşme sürecini olumsuz yönde etkileyeceği için özellikle saç ekimi sonrası ilk 1 hafta tüketmemeye özen gösterilmelidir.
- Uyku esnasında başın üst kısmına yani saç derisine yastık temas etmemelidir.
Şok dökülme süreci
Saç ekiminin diğer bir süreci olan şok dökülme geçici dökülme olarak da adlandırılır. Bu dökülme ilk iyileşme sürecinin ardından saç tellerinin normal büyüme formuna kavuşabilmesi için gerekli olan bir süreçtir. Şok dökülme süreci, saç ekim operasyonunun ardından yaklaşık bir ay sonra başlamaktadır. Şok dökülmede saç kökleri bir gecede aniden dökülmez. Dökülme 1-2 ay içinde gerçekleşir. Bu süreç, kişiden kişiye değişir. Bazı insanlarda erken başlarken bazılarında daha geç başlayabilir.
Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenler:
- Bu süreçte yine saç ekimi sonrası önerilen şampuan kullanılmaya devam edilmelidir.
- Saç köklerini besleyecek şekilde sağlıklı bir beslenme programına sadık kalınmalıdır.
- Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulması gerekmektedir.
- Saç derisine düzenli aralıklarla yumuşak hareketlerle masaj yapılmalı ve doktor tarafından verilen ilaçların kullanımı aksatılmamalıdır.
- Duş esnasında çok sıcak su kullanılmamalı ve basınçlı suya maruz kalınmamalıdır.
- Saç kesiminde ustura ve makine kullanılmamalıdır, makas kullanımı daha uygun olacaktır.
Ekilen saçların büyüme süreci
Saç ekiminden iki ay sonra şok dökülme sona erer ve saç kökleri büyümeye başlar. Dördüncü aydan sonra saç telleri uzamaya başlar ve belirli bir şekil almaya başlar. Altıncı aya gelindiğinde, saç kökleri yüzde 50-70 arasında çıkar. Sekizinci ay sonrasında normal büyüme döngüsüne giren saç kökleri gürleşir, kalınlaşır ve doğal formunu almaya başlar. 12. ay sonunda saç kökleri normal seyrinde büyümeye devam eder.
Saç ekimi hemen sonuç veren bir operasyon değildir.
Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişiler öncelikle tahlil ve tetkiklerden geçmesi gerekir. Daha sonra doktorunuz yapılan tahlillere göre gerekli analizleri yapacaktır. Bu noktada kişiye özel bir planlama yapılması önemlidir. Saç ekimi işleminin başarılı olması ve ekilen saçların yoğunluğu kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte saç ekiminde alınan sonuçlar da belirli bir süreç gerektirir. Öncelikle saç ekimi işleminin sonrasında gözle görülür bir değişikliğin ortaya çıkması için işlem sonrası oluşan kabuklanmanın dökülmesi ve oluşan yaraların iyileşmesi gerekir.
Saç ekiminde istenilen sonuca varmak yaklaşık bir seneyi bulur. Bu noktada beklentilerinizin gerçekçi olması gerekmektedir. Süreç bir sene süreceği için, bu süreçte ekilen saçlara özen göstermeniz gerekmektedir. Bİr senenin sonunda istenilen yoğunlukta saçlara sahip olunmadığı takdirde ikinci ya da üçüncü kez saç ekimi yapılabilmektedir. Ekim sonucunda istediğiniz saçlara sahip olamamanızın nedeni sadece operasyonun başarısız olması değil, ayın zamanda greftlerin kalitesiz olmasından da kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle ikinci bir ekim yaptırmaktan ya da Saç Bakım Serumu adı verilen saç köklerinin vitaminler ile güçlendirilmesi işlemini yaptırmaktan kaçınmamanız gerekmektedir.