Hamilelik dönemi vücudun tümüyle değişim gösterdiği mucizevi bir dönüşüm sürecidir. Doğumla birlikte bu süreç devamlılığını sürdürür. Hamilelikte hormon seviyeleri yükselir, kilo alımı artabilir, duygusal dalgalanmalar yaşanabilir. Vücudun doğum sonrasındaki süreçte kendini yenilemesi aşamasında birçok değişim yaşanabilir. Emzirme döneminde saç dökülmesi birçok anne adayının karşılaştığı sorunların başında gelir. Doğumu takip eden süreçte en sık karşılaşılan problemlerden olan saç dökülmesi genellikle geçicidir ve zamanla geri döndürülebilir bir süreçtir.
Doğum sonrası ve emzirme döneminde görülen saç dökülmeleri çeşitli etkilere bağlı olarak gelişebilir. Hamilelik sürecinde yaşanan stres ve zorluklar, yorgunluk hissi ve beslenme alışkanlıklarının değişimi gibi durumlar saç dökülmesine temel oluşturabilir. Hamilelik sürecinde anne vücudu birçok yönden zayıflayabilir ve vitamin ile mineral kaybı yaşayabilir. Değerlerdeki düşüşler de saç dökülmesinde etkili bir rol oynayabilir. Emzirme döneminde aşırı saç dökülmesi sorunuyla karşılaşan anneler zaman içinde bu sorunu destekleyici tedavilerle çözüme kavuşturabilir.
Emzirme Döneminde Saç Dökülmesi Nedenleri
Emzirme döneminde saç dökülmesi nedenleri birçok anne adayının merak ettiği konular içinde yer alır. Hamilelikle beraber östrojen, progesteron hormonları başta olmak üzere bazı hormonların arttığı görülür. Yükselen bazı hormonlar doğum sonrasında düşüşe geçer ve doğumdan sonra prolaktin süt hormonunda artış yaşanır. Hormonların hızlı değişim süreçlerine eklenen kaygı ve endişe gibi hisler de saç dökülmelerinin hızlanmasında etkili bir rol oynayabilir.
Saç dökülmesi yaşayan bazı anneler emzirme döneminde saç dökülmesi için vitamin takviyesi arayışına girebilir. Demir eksikliği saç dökülmelerini etkileyen durumlardan biridir. Vücuttaki vitamin ve minerallerin bu süreçte hızlı bir şekilde azalması saç dökülmelerine yol açar. Annelerin vitamin ve mineral değerlerini ölçtürmesi ve bunların takviyesini alması saç sağlığı açısından da önemli bir noktada yer alır.
Emziren annelerin saç dökülmesi sorunu yaşamalarının nedenlerinden biri de stres olur. Anneliğe yeni adım atan kadınlar bu değişiklikler karşısında kaygı ve gerginlik hissedebilir, bu da stres seviyesini artırdığından strese bağlı saç dökülmelerini tetikleyebilir. Bebeğin getirdiği yeni sorumluluklar ve anne olmak, yeni anneler üzerinde etkiler yaratabilir. Emziren annelere destek olmak ve onların kendilerini yalnız hissetmemelerini sağlamak birçok sorunun çözümünde etkili rol oynar.
Saç dökülmelerinin bir diğer nedeni de yetersiz beslenme düzenidir. Bu dönemde anneler bebeklerini yeterince besleyebilmek için sağlıklı beslenme düzeni benimsemelidir. Yetersiz beslenen emziren anneler saç dökülmesi sorunu yaşayabilir.
“Emzirme döneminde saç dökülmesi neden olur?” sorusunun cevaplarından biri de kilo değişimleridir. Doğum sonrasında fazla kiloları vermek isteyen yeni anneler hızlı kilo kaybetme yollarına başvurabilir ve sıkı bir diyet uygulayabilir. Bu durum, vücut sağlığında olduğu gibi saç sağlığında da olumsuz etkilere neden olabilir. Ani kilo değişimleri saçlar üzerinde istenmeyen etkilere neden olur ve saç dökülmelerinin yolunu açabilir.
Emzirme Döneminde Saç Dökülmesi Nasıl Engellenir?
“Emzirme döneminde saç dökülmesi nasıl önlenir?” sorusu yeni annelerin cevabını merak ettiği sorular içinde bulunur. Doğum sonrasında saç dökülmesini önlemenin bazı yolları bulunur. Alınan önlemlerle saçların olabildiğince az dökülmesi sağlanabilir. Emzirme döneminde saç dökülmesini önlemenin bazı yolları şu şekilde sıralanabilir:
-
- Sağlıklı besinlerden oluşan dengeli bir beslenme düzeni saç dökülmelerinin önüne geçmeye yardımcı olur. Özellikle bebeklerin emzirildiği bu dönemde ona da fayda sağlayabilmek için vitamin ve mineraller açısından zengin, sebze, meyve, et ve balık gibi ürünlerin dengeli bir şekilde tüketildiği besin alışkanlıkları kazanmak saç dökülmesinin etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.
- Değerlere baktırmak ve eksik değerlere yönelik takviyeler almak bu dönemde yaşanabilecek saç kayıplarını azaltmanın başka bir yolu olur. Kan değerlerinde eksik olan vitaminler için takviye ilaçlar doktor tavsiyesi ile alınabilir ve kaybedilen vitamin değerlerinin daha hızlı bir şekilde yükselmesi sağlanabilir. Demir ve B12 vitaminlerinin eksikliğinin saç dökülmesine neden olduğu bilinmektedir.
- Emzirme döneminde saç dökülmesi için şampuan kullanmak isteyen anneler, kullandıkları şampuanlar ve diğer saç bakım ürünlerinin içeriklerinin temiz olmasına özen gösterebilir. Kimyasallar açısından zengin olmayan ve mümkün oldukça doğal içeriklerle oluşturulmuş saç bakım ürünleri bu dönemde tercih edilebilir.
- Saçların fön makineleri, maşalar ve diğer yakıcı aletlerle şekillendirilmesi dökülen saçlar üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu aşamada bu tür aletlerin kullanılmaması doğru bir tercih olur.
- Saçlar kesildiği zaman genellikle kendini biraz daha toparlayabilir. Bu süreçte çok uzun saçlar kullanmak yerine daha kısa ve bakımı daha kolay olan saç modelleri tercih edilebilir.
- Saç taranırken geniş dişli tarakların kullanılması saç kayıplarının azaltılmasında olumlu etki gösterir.
Emzirme Döneminde Saç Dökülmesi Ne Zaman Durur?
“Emzirme döneminde saç dökülmesi ne zaman durur?” sorusu anne adayları ve yeni annelerin en çok merak ettiği konular içinde yer alır. Saç dökülmesi süreci genellikle 6 ay gibi bir zamanda düzelme işaretleri göstermeye başlar. İlk üç ayda çok yoğun bir şekilde görülebilen saç dökülmesi anneler için endişe kaynağı haline gelebilir. Ancak bu durumda stres yapmak saçların daha fazla dökülmesine neden olacağı için annelerin stresten uzak durmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilir. “Emzirme döneminde saç dökülmesi ne kadar sürer?” sorusu genellikle 6 ay olarak tanımlansa da bu süreç 1 yıla dek uzayabilir. Bununla birlikte bu dökülme süreci kalıcı kelleşme gibi sorunlara pek fazla yol açmaz.