Saç dökülmesi hemen hemen her insanda gözlenebilen normal bir durumdur. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi uzmanlar tarafından normal karşılanmaktadır. Saçların 2-6 yılı bulan uzama evresi olduğu gibi aynı şekilde dinlenme ve dökülme evreleri de vardır. Bu evreleri tamamlayan saçlar döküldükten sonra yerlerine yeni saç telleri çıkar ve uzamaya devam eder. Bu saç dökülmesinde normal seyreden bir süreçtir. Ancak günde 50-100 arası saç telinden fazla dökülme yaşanıyorsa, saç telleri aşırı bir şekilde inceldiyse ve saçlar canlılığını yitirdi ise mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Çünkü bu dökülme tipi aşırı saç dökülme tipine girer ve mutlaka önleminin alınması gerekir. Aşırı saç dökülmesi tedavisi için uzman bir deri hastalıkları doktoruna gidilmesi gerekir. Bu noktada aşırı saç dökülmesinin nedenleri tespit edilmeli ve buna istinaden bir tedavi yolu izlenmelidir. Eğer saçlarınız günde 100 telden fazla dökülüyorsa yani aşırı saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız kesinlikle tanı konmadan kendi başınıza hareket etmemeniz gerekir.
Aşırı saç dökülmesi nedir?
Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur ve erişkinlerde pek çok faktöre bağlı olarak günde 50-100 adet saç teli dökülmesi normal kabul edilir. Saç dökülmesi; hormonal faktörler, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kimyasal maddelere maruz kalmak, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir. Saç dökülme süresinin 2 ayı aşması ve normalden yani günde 100 adet saç telinden fazla saç dökülmesi yaşanıyorsa bu aşırı saç dökülmesidir ve mutlaka önleminin alınması gerekir.
Her saç teli toplamda 3 evreden geçer. Büyüme evresi en uzun süren evredir, bu evrede saç ayda ortalama 1 cm uzar. Bu evreyi tamamlayan saç daha sonra birkaç hafta süren dinlenme evresine girer. Ortalama 2-3 hafta süren dinlenme evresinden sonra da saç dökülme evresine girecektir. Dökülme evresine giren saç, saç folikülü ile olan bağlantısını kaybeder ve 2-4 ay içinde dökülür. Bu sürenin sonunda saça hiçbir şey yapılmasa bile saç kendiliğinden kayıp düşecektir. Dökülen saçın yerine saç folikülünden yeni saç üretilir. Aşırı saç dökülmesinde bu evrelerden bağımsız olarak saç telleri çok sık bir şekilde dökülür. Saçlar canlılığını yitirir, kısa bir zaman sonra saçlarda incelmeler ve seyrelmeler baş gösterir. AŞırı saç dökülmesi bir hastalığa bağlı olarak gelişebilmekte ya da farklı sebeplerle meydana gelebilmektedir.
Aşırı saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
Hormonal değişimler
Hormonal dengesizliklere neden olan birçok fizyolojik ve patolojik durum aşırı saç dökülmesine yol açabilir. Örneğin, gebelik, doğum kontrol haplarının kullanımı, menopoz gibi durumlar hormonal düzeylerin alçalıp yükseklmesine sebep olup aşırı saç dökülmesine neden olur.Hormonal tedavilerle bu tip saç dökülmesi engellenebilir.
Genetik faktörler
Genel olarak saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle genetik ve erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve sonuç olarak saç ekimi gerektirir. Erken yaşlarda başlanan takviye tedavileri mezoterapiler ve Saç Bakım Serumu tedavisi dökülme hızını yavaşlatır.
Genetik kaynaklı saç dökülmesi kadınlarda da görülmektedir. Özellikle ailesinde kellik olan bireylerin olduğu kişiler saç dökülmesi riskiyle karşı karşıyadır. Günümüzde kadınlarda 16-18 yaş arasında başlayan erkek tipi saç dökülmeleri genç kızlarda daha fazla görülmektedir.
Vitamin ve mineral eksikliği
Saç için gerekli olan vitaminlerin vücutta yetersiz olması durumunda da aşırı saç dökülmesi gerçekleşebilir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve minerallerin vücuda alınmaması durumunda saç beslenemez ve dökülür. Bu durumlarda kan tahlili yapılarak eksik belirlenmeli ve giderilmelidir.
Deri problemleri
Deri ve iç hastalıkları da aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Sedef hastalıkları, egzamalar, akne, ilken hastalığı, aşırı yağlanan deri ve mantar hastalıklarında saç dökülmesi kaçınılmazdır. Bu dökülmenin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisi ile mümkündür.
Yanlış beslenme alışkanlıkları
Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek de aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi gerekir. Yanlış beslenmeye bağlı olarak gelişen aşırı saç dökülmesi dengeli ve düzenli bir beslenme programına sadık kalarak düzeltilebilir.
İlaç kullanımı
Bazı ilaçlar, özellikle de kanser, kalp problemleri, tansiyon, doğum kontrolü için kullanılan ilaçlar dahil olmak üzere gibi pek çok ilaç aşırı saç dökülmesi gibi yan etkilere sahiptir. Çok fazla A vitamini almak da saç dökülmesine neden olabilir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir.
Kozmetik ürünler
Saç kremi, saç spreyi gibi aşırı kimyasal içeren ürünlerin kullanımı da saç dökülmesini tetiklemektedir. Bunun dışında saçları sıkı bağlamak, aşırı ısı veren fön, saç düzleştiricisi ve maşalar, boyalar, açıcılar saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumda tek tedavi saçların bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir.
Stres
Stres tüm vücudumuzu kötü etkileyebildiği gibi saçlarımızı da etkiler. Yoğun stres altında çalışmak, depresyon ve anksiyete gibi durumlar da aşırı saç dökülmesinin nedenlerindendir.
Sonuç olarak aşırı saç dökülmesinin birçok sebebi vardır. Eğer kişi aşırı saç dökülmesi yaşadığını düşünüyorsa öncelikle mutlaka bir uzmana başvurmalı ve dökülmenin nedeni tespit edilmelidir. Tanı konulmadan yapılan her tedavi işlemi kişi için vakit kaybıdır. Çünkü aşırı saç dökülmesi kişinin kendi kendine tedavi edebileceği; kozmetik ürün kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları gibi nedenlere bağlı olabildiği gibi altında deri hastalıkları,sistemik rahatsızlar ya da stres gibi durumlar da barındırabilmektedir. Bu yüzden saç dökülme tedavisini uzman eşliğinde ve tanı konularak tedavi edilmesi kişinin yararına olacaktır.