“Paraben nedir?” sorusuna genellikle kozmetik ürünlerin içerisinde ve bazı ilaç ve temizlik malzemelerinde bulunan bir madde olduğuna dair yanıt verilebilir. Antimikrobiyal bir madde olan paraben küf ve zararlı bakterileri önler. Bu nedenle birçok üründe koruyucu olarak kullanılır. Paraben içeren ürünler, koruyucu özelliği sebebiyle dayanma gücü daha yüksek olur. Genellikle raf ömrü uzun olması istenen ürünlerde paraben kullanılır.
Paraben Çeşitleri Nelerdir?
Paraben tek bir isimle anılıyor olmasına rağmen farklı çeşitleri bulunur. Para-hidroksibenzoik asitin esterleri olarak da ifade edilen paraben çeşitleri, farklı özelliklere sahip.
Propil Paraben Nedir?
Propil paraben, ürünlerde küf oluşumunu engellemek amacıyla kullanılır. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar probil parabenin sperm üretimini zorlaştırdığına ve düşük testosteron düzeyine yol açtığını göstermiş.
Metil Paraben Nedir?
Daha çok antimikrobiyal özelliği sebebiyle tercih edilen metil paraben, üreme sistemine etkisi halen araştırılan bir madde. Metil paraben hakkında yapılan araştırmalar üreme sistemine toksisite etkisi olduğunu gösterir. Östrojen benzeri bir aktivite gösteren metil paraben, üreme sistemine etkili olabilir.
Etil Paraben Nedir?
Beyaz toz formunda bulunan paraben çeşidi “Etil paraben nedir?” sorusuna yanıt olarak verilir. Çoğunlukla koruyucu özelliği ile kullanılır. Metil paraben ile benzer şekilde üreme sistemi üzerinde ve özellikle yumurta üretimi konusunda etkileri bulunur.
Paraben Ne İşe Yarar?
“Paraben nedir, ne işe yarar?” sorusuna çeşitli ürünlerin içeriklerinde yer alan ve ürünlerin raf ömrünü uzatan bir kimyasal formül olduğuna dair yanıt vermek mümkün. Ürün içerisinde küf, mantar ya da bakteri oluşumunu engelleme konusunda görevli. Ancak cildi hassaslaştırması ve alerjik reaksiyonlara neden olması gibi istenmeyen yan etkileri olabilir.
Parabenin Zararları Nelerdir?
Cilt paraben ile karşılaştığında östrojen reseptörleri tetiklenir. Bu durum biyolojik bir tepkime meydana gelmesine yol açar. Bu tepkimenin vücutta olumsuz etkiler yarattığını söylemek mümkün. Meydana gelen zararlı etkilerin başında meme kanserinin tetiklenmesi bulunur.
1950’li yıllardan beri özellikle bakım ürünlerinde koruyucu bir ürün olarak kullanılan paraben zararları hakkında araştırmalara halen devam edilen bir madde. Üretici firmalar parabenin kanıtlanan bir zararı olmadığını iddia etseler de düzenli kullanımın çeşitli problemleri beraberinde getirebileceği bilinir.
Farklı şekillerde kendini gösteren paraben zararları özellikle ciltte görülür. Cilt üzerinde egzama oluşumu ile ilişkilendirilen paraben, alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Eğer paraben içeren herhangi bir ürün kullandıktan sonra bu gibi bir etki ile karşılaşıyorsanız mutlaka kullanıma son vermeli ve devam eden etkiler için bir dermatoloğa danışmalısınız.
Paraben En Sık Nerelerde Kullanılır?
Parabenin birden fazla çeşidi bulunur. Kozmetik sektörü başta olmak üzere gıda ve içecek sektörü gibi birçok sektörde kullanılan koruyucu bir madde. Eğer vücudunuz parabene karşı alerjik reaksiyon geliştiriyorsa paraben içeren ürünleri kullanmamaya özen göstermelisiniz.
Gıda sektöründe üretilen pek çok ürün içerisinde paraben yer alır. Bu durumun en önemli sebebi gıda ürünlerinin raf ömrünü uzatmak. Ketçap, meyve suyu, mayonez, donmuş gıdalar ve soslar paraben içeren ürünlerin başında gelir.
Bununla birlikte ilaç sektöründe de paraben kullanımı bir hayli yaygın. Göz damlaları, vajinal ve rektal ilaçlar, merhem ya da losyon türünde ilaçların neredeyse tamamında paraben bulunur.
Parabenin en çok kullanıldığı sektörlerden bir diğeri ise kozmetik ve kişisel bakım sektörü. Fondöten, ruj, allık ya da temizleme losyonları gibi ürünlerin büyük bir çoğunluğunda paraben bulunur. Aynı zamanda şampuanlarda da paraben bulunabilir.
Paraben İçermez (Paraben Free) Ne Demektir?
Eğer bir ürünün içerisinde koruyucu madde olarak paraben bulunuyorsa ürün etiketinde yer alan içerik kısmında yer verilmesi gerekir. Eğer etiket kısmında paraben free uyarısı bulunuyorsa bu durum, ürün içerisinde paraben olmadığını gösterir.
“Şampuanlardaki paraben nedir?” sorusuna şampuanların raf ömrünü uzatmak için kullanılan bir madde olduğuna dair yanıt verilebilir. Eğer daha sağlıklı bir alternatif arıyorsanız paraben free uyarısına sahip olan şampuanlardan yana tercih yapmalısınız.
Parabenin Cilde Etkileri Nelerdir?
Uzun süreli ve düzenli paraben kullanımın cildin hassaslaşmasına ve alerjik reaksiyonlar yaşamasına neden olabilir. Cilt üzerinde egzama oluşumu, kızarıklık ve kaşıntı gibi yan etkiler meydana gelebilir. “Şampuanda paraben nedir?” sorusuna yanıt olarak verilen koruyucu ürün uzun süreli kullanımda saç derisinde egzamaya ve kepek gibi problemlere yol açabilir.
Neden Paraben İçermeyen Ürünler Kullanılmalıdır?
Paraben, vücuda ve çevreye potansiyel zararlar verebilecek bir madde olarak bilinir. Alerjik reaksiyonlara, meme kanserine, var olan tümörlerin büyümesine dair olumsuz etkiler yaratabilir. Bu gibi problemlerin meydana gelmesini engellemek için içerisinde paraben bulundurmayan ürünler kullanılması önerilir.
Paraben Vücuttan Nasıl Atılır?
Paraben, vücuda birden fazla yolla girebilir. İlaçlar da dahil olmak üzere gün içerisinde kullanılan ürünlerin pek çoğunda paraben bulunur. Paraben içeren ürünler tüketmek ya da kullanmak deriden ya da beslenme yolu ile vücuda paraben almak anlamına gelir. Deri yolu ile alınan paraben akciğerlerde metabolize edilir ve ardından idrar ya da safra yoluyla atılır. Ağız yolundan alınan paraben ise karaciğerde metabolize edildikten sonra idrar yolu ile dışarı atılır.
Parabenin büyük bir kısmı vücuttan atılıyor olmasına rağmen kanserli dokularda, plasentada ya da seminal sıvıda birikebilir. Bu durumu yaşamamak ve paraben birikimini engellemek için “Paraben free nedir?” sorusunun yanıtı olan ürünlerden yana tercih yapmak gerekir. İçeriğinde koruyucu madde olarak paraben içermeyen ürünler paraben free kategorisinde yer alır.