Son yılların en çok tercih edilen estetik uygulamalarından biri olan saç ekimi ile ilgili en sık araştırılan konulardan birisi saç ekimi sonrası tıraş konusudur. Hem kadın hem de erkeklerde görülen bölgesel ya da saçlı bölgenin tamamında kellik, özgüven düşüren ciddi bir problemdir. Genetik faktörler, çevresel etkenler ya da yanlış kozmetik kullanımı gibi çeşitli sebepler kellik problemi ile karşılaşmaya neden olabilir.
Saç dökülmesi ve kellik probleminin üstesinden gelen ve hayat boyu kalıcı bir çözüm sunan saç ekimi, temelde estetik bir operasyondur. Farklı yöntemler ile yapılan saç ekimi, hastanın kısa süre içerisinde sosyal hayatına dönebildiği bir uygulamadır. Kişinin istek ve ihtiyaçlarına bağlı olarak farklı yöntemlerle gerçekleşen bu uygulama sonrasında belirli bir iyileşme süreci bulunur.
Saç Ekimi Sonrası Tıraşta Nelere Dikkat Edilmelidir?
Saç ekimi sonrası tıraş olmak için hastaların doktorun önerdiği süre boyunca beklemesi gerekir. Operasyon öncesi kısa saçların uzaması sonucu uzun saçlar ile aradaki farkın giderilmesi adına uygulanan kesim işlemi saç ekimi sonrası tıraş olarak adlandırılır.
Saç ekimi pek çok farklı yöntem ile gerçekleşebilir. Saç dökülmesinin miktarına, dökülmeli meydana geldiği bölgeye ya da hastanın tıbbi geçmişine göre değişiklik gösteren bu yöntemler, uzman ve hasta tarafından ortak şekilde kararlaştırılır. Bu doğrultuda saç ekimi sonrası tıraş için beklenilmesi gereken süre, kimin hangi yöntem ile gerçekleştiğine göre değişkenlik gösterir.
Donör bölgenin iyileşmesi için yaklaşık on günün geçmiş olması gerekse de bu durum uygulanan yönteme göre değişiklik gösterir. Fakat bu sürenin uzunluğu kişinin genel sağlık durumuna, metabolik yapısına ve bağışıklık sistemine göre değişkenlik gösterir. Ancak operasyon sonrası onuncu gün bitimi ile birlikte pek çok hastanın donör bölgesinde açık olan yaraların kapandığı görülür.
Saç ekiminden sonra donör bölgeye tıraş işlemi uygulamak için en az üç hafta beklenmelidir. Bölgenin hassasiyeti sebebiyle ilk tıraş da yalnızca makas kullanılması gerekir. Bunun yanı sıra tıraş sonrası gerekli hijyenik koşullarında mutlaka sağlanması gerekir. Operasyonu gerçekleştiren uzman tarafından sizlere önerilen ürünler yardımıyla tıraş ve tıraş sonrası bakım gerçekleştirilebilir.
Makasla Tıraş Ne Zaman Yapılabilir?
Operasyonu yaptırmayı düşünen hastalar tarafından merak edilen “Saç ekimi sonrası ne zaman tıraş olunur?” sorusu, hastaya ve operasyonun iyileşmesine göre değişiklik gösterir. Uygulamanın gerçekleştiği yöntem, hastanın saç tipi ya da metabolik yapısı gibi pek çok farklı etken uygulama sonrası tıraşı ne zaman yapılacağını değiştirir. Ancak ilk üç ay bölge enfeksiyon kapmaya müsait olduğu için tıraş önerilmez.
Tıraş için uygulamanın üzerinden üç hafta ile bir aylık süre geçmiş olması gerekir. Fakat bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Uygulama sonrası gerçekleşecek ilk tıraş yalnızca makası ile gerçekleşmelidir. Gerçekleşen ilk tıraşta tıraş makinesi ya da jilet kullanılması önerilmez.
Makineyle Tıraş Ne Zaman Yapılabilir?
Hem erkek hem de kadınlarda görülen saç dökülmesi problemi zaman içerisinde kellik sorunu ile karşılaşmaya neden olabilir. Genç yaşlarda da görülebilen ve özgüven düşüren bir problem olması sebebiyle pek çok kişinin çözüm aradığı kellik, saç ekimi sayesinde çözüm bulur. Kalıcı bir çözüm olan ve farklı yöntemlerle gerçekleştirilen saç ekimi, hem kadın hem de erkekler tarafından tercih edilen estetik bir operasyondur.
Saç ekimi sonrası makine ile tıraş yapmak için saç ekimi yapılan kısmın tam anlamıyla iyileşmesi gerekir. Operasyon sonrası operasyonu gerçekleştiren uzman tarafından sizlere bir takım öneriler verilir. Verilen bu önerileri harfiyen uyduğunuz takdirde iyileşme süreci mümkün olan en hızlı şekilde gerçekleşir. Ancak ilk altı aylık süreç içerisinde hijyenik sebepler dolayısıyla makine ile tıraş önerilmez. Altı aylık sürecin ardından uzman kontrolünde makine ile tıraş olabilirsiniz. Ancak bu süre çeşitli sebepler dolayısıyla kişiden kişiye değişir.
Ustura ile Tıraş Ne Zaman Yapılabilir?
Saç ekim operasyonu sonrasında donör bölge açık bir yara olduğu için hijyenik olarak dikkat edilmesi gerekir. Aksi takdirde iltihap gibi istenmeyen problemler ile karşılaşmak söz konusu olabilir. İlk bir aylık süreç iyileşme süreci olarak adlandırılır ve bu süreç dahilinde tıraş olunması önerilmez. Ancak bir aylık süreç sonrasında yapılan tıraşlarda ustura, makine ya da jilet kullanımı önerilmez. Bu gibi alternatifler ile tıraş olduğunuz takdirde sivilce gibi istenmeyen problemler yaşayabilirsiniz. Hijyenik olmayan bu alternatifler ilk altı aylık süreç içerisinde önerilmez. Ancak saç ekim uygulamasının iyileşme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösterir.
Bu durum, saç ekimi sonrası tıraş için beklenilmesi gereken sürenin de herkes için aynı olmadığını gösterir. Operasyon sonrası uzman tarafından sizlere verilen önerileri harfiyen olduğunuz takdirde ilk altı aylık süreç içerisinde iyileşme tamamlanır. Bu doğrultuda altıncı ay ile birlikte makas veya makine kullanımı gibi ustura ile birlikte de tıraş olabilirsiniz. Usturayla tıraş olmadan önce operasyonu gerçekleştiren uzman tarafından onay almanız, herhangi bir problem ile karşılaşmanıza engel olur. Eğer operasyonu gerçekleştiren uzman herhangi bir sakınca görmüyorsa tıraşlarınızı ustura ile yapmaya devam edebilirsiniz.