Saç ekimi operasyonları kalıcı saç dökülmesi yaşayan ve kafa derisinde ciddi seyreklikler ve açıklıklar bulunan kişilerin özgüvenlerini yerine getiren ve estetik kaygılarını azaltarak hayat kalitelerini arttıran operasyonlardır.
Detaylı bir saç analizi ve hastaya özel planlamalar sonucunda gerçekleştirilen saç ekimi operasyonlarının başarı oranları oldukça yüksektir.
Saç ekimi yaptırmak isteyen kişilerin sağlık durumu, saçlarının ne kadar döküldüğü ve beklentileri değerlendirilerek kendilerine en uygun saç ekimi yöntemi belirlenir.
DHI, FUE, Saç Bakım Serumu destekli saç ekimi gibi birçok yöntem mevcuttur.
Hangi yöntemle saç ekimi yapılmış olursa olsun hastaların operasyon sonrası süreçte iyileşme tamamlanana kadar dikkatli olmaları gereklidir. Bu yazımızda sizler için saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gereken 12 şeyi paylaşacağız.
Saç ekimi operasyonu yaptıran kişileri uzun bir süreç beklemektedir. Ekim yapıldıktan sonra saçların tamamen doğal hale gelmesi yaklaşık olarak bir seneyi bulmaktadır. Saç ektiren kişiler bu bir senelik süreç içinde saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenleri bilmelidir, çünkü ilk birkaç haftayı kapsayan iyileşme sürecinin ardından doktor ile olan ilişki yavaş yavaş kesilmektedir. Bu noktada hasta ektirdiği saçları ile baş başa kalabilir.
Bu yüzden saç ekiminden sonra dikkat etmeniz gereken şeyleri sizlerle paylaşıyoruz.
1) Saç ekimi operasyonu yapıldıktan sonra, hangi yöntemin yapıldığı fark etmeksizin güneşe çıkılmaması gerekmektedir. Saç ekimi operasyonu sırasında saç derisi zarar görebildiği gibi, güneş ışınlarına maruz kalındığı takdirde saç derisindeki sorunlar artabilir. Bununla birlikte ekilen saçlar güneş ışınlarından ciddi zarar görebilirler. Eğer gün içerisinde dışarı çıkmak isteniyorsa hastalar başlarını koruyacak fakat ekim bölgelerine baskı yapmayacak bir şapka takmalıdırlar. Bu durum operasyon sonrası ilk 15 gün için geçerlidir.
2) Saç ekimi operasyonundan sonra hastalar ilk 5 gün alkol kullanmamaya özen göstermelidir. Alkolun kan sulandırıcı etkisi olduğu için saç ekimi yapılan bölgede kanama oluşabilir. Üstelik kullanılması gereken ilaçlarla alkolun etkileşime geçeceği unutulmamalıdır.
3) Operasyon sonrası kısa dönemde kafa derisi mümkün olduğunca kuru tutulmalıdır. Yaraların sorunsuz bir şekilde iyileşmesi ve kabukların dökülmesi için saç derisi ıslatılmamalıdır.
4) Saç ekimi sonrası uyurken başın saç ekilen kısımları yastığa konulmamalıdır. Kafa yastığa konulduğu zaman ekstra baskıya neden olabileceği gibi yerleştirilen greftleri kaydırabilir. Bu yüzden hastalar saç ekiminden sonra en az 2 gece boyunca yarı uzanır şekilde uyumaya özen göstermelidir.
5) Saç ekimi sonrasında saç derisine sadece doktorların önerdiği antibiyotik kremler kullanılabilir ya da özel hazırlanan losyonlar sıkılabilir. Bu ürünler kullanılırken kafa derisine fazla baskı yapılmamasına dikkat edilmelidir.
6) Saç ekiminde sonra 2 gün boyunca ekim yapılan bölgeye yıkama yapılmamalı ve su değdirilmemelidir. İlk yıkama saç ekiminden sonra 48 saat sonra yapılmalıdır. Bu yıkamayı saç ekimini yapan doktor ya da sağlık ekibi yapacaktır. Bu noktada kendi başınıza hareket etmemeniz gerekmektedir. Önemli olan saç köklerine zarar etmeyecek şekilde nazik davranmak ve saçları zedelememektir.
7) Saç ekimi operasyonundan iki gün sonra doktorlar istediği takdirde kontrol muayenesine gidilmelidir. Saç derisinin ve ekilen saçların iyileşmesi ve gelişimi kontrol edilmelidir ve bandajlar varsa çıkarılmalıdır. Doktor kontrolündeyken kullanılması gereken şampuanın özellikleri öğrenilmeli ve tam iyileşme sağlanana kadar doktorların önerdiği şampuanlar kullanılmalıdır.
8) Saç ekimi operasyonlarından sonra saçlar yıkanmaya başladığında, kurutma işlemi için saç kurutma makinesi kullanılmaması gerekmektedir. Saç derisine yüksek miktarda ısı uygulanması ekilen saçlara ve saç derisine zarar verebilir.
9) Saç ekimi operasyonundan sonra ilk 15 gün içerisinde saçların kısaltılmaması gerekir. Operasyondan yalnızca 45 gün sonra saç ektiren hastalar tüm işlemleri yaptırabilirler. Bu noktada saç derisinin kimyasallara maruz bırakılmaması gerektiği göz ardı edilmemelidir.
10) Saç ekimi sonrası aşırı terlemeye neden olabilecek durumlardan uzak durulması gerekir. Ter ekim yapılan bölgede enfeksiyon ihtimalini arttırır. Bu nedenle hastaların sauna ve buhar banyosu gibi aktivitelere bir süreliğine ara vermesi faydalı olacaktır.
11) Saç ekiminden sonra ekim yapılan bölgenin temiz ve hijyenik olması çok önemlidir. Saç derisinde kaşıntılar meydana geldiyse durumu doktorunuza bildirerek bir ilaç tavsiye etmesini isteyebilirsiniz.
12) Saç ekimi operasyonundan sonraki ilk haftada aspirin kullanılmamalıdır. Ayrıca ginseng, ginko bloba ve E vitamini gibi kanı sulandırıcı ilaç ve bitkisel destek tedavilerini almanız da tavsiye edilmez.
Saç ekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler en az operasyon kadar önemlidir. Operasyon sonrasında hastaların hayatlarının her anında dikkatli olmaları gerekir. Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu öneriler belli bir zaman dilimi için geçerlidir. Hasta doktorunun verdiği tavsiyelere uyduğu ve ekilen saçlarına gereken özeni gösterdiği takdirde başarılı sonuç alma olasılığı doğrusal bir şekilde artar ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmaz. Bununla birlikte tüm hususlara dikkat edildiği takdirde ekilen saçlarınızı ömür boyu kullanabilirsiniz.