Saç ekimi sonrasında ne olacağı, saç ekimi yaptıracak olan kişilerin en merak ettiği konulardan biri. Genetik nedenler, hormonal sorunlar, stres, hastalıklar, çevresel problemler gibi birçok neden kalıcı saç kayıplarına neden oluyor. Saç ekimi işlemi, saç dökülmesi yaşayan kişilerde en etkili ve en kalıcı tedavi olarak kabul ediliyor. Saç ekimi yaptıracağınız hastaneye ve saç ekim uzmanına karar verdikten sonra, ekim sonrasında yaşayabileceklerinizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Saç ekiminden hemen sonra
Saç ekimi sonrası ilk 3 gün çok önemlidir. Saç ekimi sonrasında ilk 3 gün bölgeye herhangi bir temasta bulunmamanız gerekiyor. Operasyondan sonra ilk 15 gün ise saç ekimi yapılan alanı olası darbe ve çarpmalara karşı korumalısınız. Bu nedenle saç ekimi operasyonundan sonra ilk 3 gün işten izin alın ve istirahat edin. Saç ekimi sonrası ilk yıkamanın üçüncü günde yapılması gerekiyor. İlk yıkama işlemi için saç ekimi yaptırdığınız hastaneye gidebilir ya da doktorunuzun direktifleri ile yıkama işlemini kendini gerçekleştirebilirsiniz. Operasyon sonrasında sigara, kafein ve alkol kullanımından kaçının.
Düzenli olarak kullandığınız bir ilaç varsa mutlaka doktorunuza bildirin. Vitamin, aspirin ve bitki çayı gibi kan sulandırıcı özelliği olan ilaçları ilk hafta kullanmayı. Saç ekimi sonrasında toz, yağmur, rüzgar ve güneş ışınlarının ekilen saç köklerine verebileceği önlemeniz gerek. Bu nedenle operasyon sonrası ilk 2 hafta şapka takın.
Hassasiyet ve özen
Saç ekimi sonrasında hem donör bölgede hem de ekim bölgesinde hassasiyet oluşacaktır. İşlem yapılan bölgelerdeki bu hassasiyet yaklaşık 15 gün sürer. Bu nedenle saç ekimi sonrası ilk 15 gün, baş bölgesine gelebilecek darbelere karşı dikkatli olmalısınız. Operasyondan sonra ilk hafta sırt üstü yatarak, yeni ekilen köklerin zarar görmesini önleyebilirsiniz.
Kızarma ve kabuklanmalar
Saç ekimi işleminde, donör olarak belirlenen bölgeden ekilecek olan greftler alınır. Saç köklerinin alınmasında mikromotor cihazlar kullanılır. Alınan bu kökler ekim bölgesine teker teker nakledilir. Nakil sırasında, işlem yapılan bölgede açılan gözeneklerde kızarıklıklar ve kabuklanmalar oluşur. Bu kabuklanmalar son derece normaldir ve 15 gün içerisinde döküleceklerdir. Saç ekimi sonrası bu 15 günde kabuklu bölgeye herhangi bir temasta bulunmamalı, kızarıkları kaşımamalısınız.
Kabuk dökme
Saç ekimi sonrasında oluşan kabuklanmalar 15 gün içerisinde kendiliğinden dökülecektir. Kabuklarınız kendiliğinden dökülmezse saç ekim uzmanına başvurmanız gerekiyor. Saç ekim uzmanının önereceği yöntem ile 15. günün sonunda kabuklanmaları kendiniz de dökebilirsiniz. Saç ekimi sonrasında yıkama için doktorunuz özel bir bakım losyonu verecek. Doktorunuzun verdiği bu losyonu kabuklanmaların üzerine döküp, kabukların yumuşaması için yaklaşık 1 saat kadar bekletin. Daha sonra parmak uçlarınız ile bastırarak kabuklanmaları itin. Parmak uçlarınız masaj etkisi yaratacak, bu da ekim yapılan bölgedeki kan dolaşımını arttıracaktır. Böylece saç ekimi sonrasında ekilen saçların çok daha hızlı uzamasını sağlayabilirsiniz.
Şok dökülme evresi
Saç ekimi sonrasında oluşan kabuklanmaların dökülmesi yaklaşık 15 günü bulur. Bu kabuklanmaların dökülmesi ile birlikte “Şok dökülme evresi” ortaya çıkar. Şok dökülme evresinde, ekilen saçlar dökülür. Ancak bu dökülme sırasında saç kökleri herhangi bir zarar görmez. Şok dökülme evresi ikinci aydan itibaren azalmaya başlar ve üçüncü ayda dökülmeler tamamen kesilir. Şok dökülme evresi sayesinde, yeni çıkacak olan saçlarınıza gerekli alan açılmış olur.
Saç bakımı
Operasyon sonrasında saç ekimi işlemine özel herhangi bir bakım uygulamanıza gerek yok. Saç ekimi sonrasında ilk yıkama ve kabuk dökme işlemlerinde dikkatli olmanız gerek. Saç derisine herhangi bir baskı uygulamayın. Saçlarınızı bir havlu yardımı ile kurulamak için ekim sonrasında 15 gün kabuklanmaların dökülmesini bekleyin.
Saç Bakım Serumu tedavisi
Saç ekimi sonrasında en doğal görünümlü ve en sağlıklı saçlara kavuşmak istiyorsanız mutlaka Saç Bakım Serumu tedavisi yaptırmalısınız. Saç Bakım Serumu tedavisini, saç ekimi yaptırdıktan sonra 3. aydan itibaren 6-8 seans yaptırabilirsiniz. Bu sayede yeni ekilen saç kökleriniz hızlı, doğal ve gür bir biçimde çıkacaklar. Saç Bakım Serumu tedavisinde kişinin kendi kanı alınır. Laboratuvar ortamında özel cihazlar ile kök hücrelerine ve plazmasına ayrıştırılır. Ayrıştırılan kök hücreler saç köklerine enjekte edilir. Böylece saç köklerindeki kan dolaşımı arttırılır. Aynı zamanda saçın gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral, yağ asitleri, aminoasitler, demir, çinko ve keratin gibi içerikler saç köklerine enjekte edilmiş olur. Keratin ihtiyacının sağlanmasında kişinin kendi kanı kullanılır ve dışarıdan herhangi bir kimyasal madde kullanılmaz. Bu nedenle Saç Bakım Serumu tedavisi herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz. Birkaç seans uygulatabileceğiniz Saç Bakım Serumu tedavisi ile ekilen saçlarınızı canlandırırken, var olan saçlarınızı güçlendirerek dökülmelerini engellemiş olursunuz.
Ekilen saçların çıkışı
Saç ekimi sonrasında ekilen saçların çıkması, düşünülen kadar hızlı değildir. Yeni saçların çıkması için öncelikle Şok dökülme evresinin yaşanması gerekir. Şok dökülme evresinde verimsiz olan saçlar dökülür. Bu sayede ekilen saç kökleri yerleşir ve büyümeleri için gerekli olan alanı belirlerler. Şok dökülme evresi ikinci hafta ve üçüncü ay arasında gözlemlenir. Üçüncü aydan sonra Şok dökülme evresinin tamamen bitmesi ile ekilen saçlar çıkmaya başlar. Üçüncü ayda ilk çıkan saçlarınız, ince ve seyrek gözükecektir. Saç ekimi sonunda sık, gür ve uzun saçlara sahip olmak için en az altı ay beklemeniz gerekiyor. Saç ekimi operasyonundan sonra altıncı ayda köklerinizin çoğu çıkmışken, operasyondan yaklaşık bir yıl sonra saçlarınızın tamamına kavuşacaksınız.