Günümüzde medikal estetik alanındaki uygulamalar arasında olan saç ekimi işlemi sonunda doğallık elde edilmesi, hastaların beklentileri arasında olmakta ve bundan dolayı memnuniyet sağlanmaktadır. Kaliteli ve sağlıklı bir saç ekimi uygulamasının yapılabilmesi için, hasta ve saç ekim uzmanı arasında çok iyi bir uyum ve iletişim kurulmalıdır. Sadece saç ekimi sırasında değil, öncesinde ve saç ekiminden sonra aynı hassasiyetin ve özenin gösterilmesi gerekir. Ancak bunlara uyulduğu takdirde başarılı bir sonuç alınabilir ve doğallık elde edilmiş olur.
Saç ekimi yapılacak olan alanda az miktarda bile olsa, saç bulunması saç ekimi için büyük avantajdır. Bu alanda daha gelişmiş teknolojik yöntemlerin kullanılması sayesinde, daha güzel ve doğal sonuçlar alınmaktadır. Gerçekleştirilen saç ekiminde saçsız alana ekilen saçlar, sadece kişinin kendisinden alınmalıdır. Başka birisinden alınarak saç ekimi yapılamamaktadır. Saç ekimi yaptırmış olan kişiler travma, darbe gibi etkenlerden uzak kalmaya çalışmalıdır. Saç ekilen bölgeye temas edilmemesi gerekir. Saç ekiminden sonra ilk yıkama saç ekimi uzmanlarıyla birlikte yapılmalıdır. Diğer yıkamalar ise, verilen direktifler doğrultusunda uygulanmalıdır. Saç ekiminde isteğe bağlı sıklaştırma yapılmaktadır. Baş bölgesinde ön tarafta ve tepe kısmındaki küçük açılmalarda bile saç ekimi yapılabilir. Bunların sonucunda elde edilecek başarıda, saçlı alanlardan alınan greftlerin yapısı çok önemlidir. Saç ekiminde elde edilecek doğallıkta, ilk olarak saç ekimin hastanede ameliyat ortamında yapılması, saç ekiminden önce iyi bir planlama yapılması, saç ekiminin uzman ve deneyimli doktor ve ekibi tarafından yapılması önemli bir rol oynayacaktır.
Saç ekimi sırasında doğallık nasıl sağlanır?
Saç ekiminde doğallık denilen unsur, saç ekimi sonrasında saç nakli yaptıran kişinin başkaları tarafından saç ekimi yaptırdığının anlaşılamaması durumunun oluşmasıyla elde edilir. Sonuçta doğal olmayan bir görünüm söz konusu olursa, yapılan saç ekiminin herhangi bir önemi kalmayacaktır. Doğallığın sağlanması için bazı konulara dikkat edilmelidir.
Herkesin kafa yapısına ve yaşına uyacak şekilde uygun saç çizgisinin oluşturulması
Yaşı 45-50 olan bir kişinin 20 yaşındaymış gibi olan bir görünüme kavuşturulması mümkün değildir. Bu nedenle saç ekimi yapılacak kişinin yaşına uyacak şekilde saç çizgisi oluşturulması gerekir. Bunun dışında kişinin saç dökülme hızı, ailesel dökülme tipi ile kişiden alınabilir olan total greft sayısına uygun şekilde düzgün bir planlama yapılmalı ve buna uygun saç çizgisi belirlenmelidir. Genç yaşta olan kişilerin daha saç dökülmesinin devam edeceği göz önüne alınmalıdır. Çünkü saç dökülmesi 40 yaşına kadar hızla devam ederken, bu yaşla birlikte daha yavaş bir seyir izlemekte, ancak saç dökülmesi yine de devam etmektedir. Bu kriterler dikkate alınarak, uygun olacak saç çizgisinin oluşturulması gerekir.
Doğru açı tayini yapılması
Saç ekiminde en önemli kıstaslardan biri, kişinin yaratılışta olduğu gibi saçlarının çıkış açısına uygun olacak bir açıyla greftlerin yerleştirilmesine dikkat edilmesidir. Saçlar yaratılış itibarıyla öne doğru uzamaktadır. Ön saç çizgisinde olan saçların açıları 25-30 derecenin arasında olurken, daha geriye doğru olduğunda 45 dereceye, tepe bölgesinde olan saçların açıları 60-70 dereceye kadar çıkabilir. Verteks bölgesi olarak tanımlanan örümcek ağı adı verilen saçın kendisine özgü olan bir açılanması bulunmaktadır. Favori bölgelerinde özellikle saçlar cilde yapışık şekilde 10 derecelik açıyla çıkmaktadır. Başın ön tarafında olan saçlar genellikle tekli greftlerden oluşurken, geriye doğru gidildiğinde ise daha çok ikili ve üçlü greftlerden meydana gelir. Bu konulara dikkat edilmediği takdirde, saç ekiminde doğallık elde edilemez. Yani doğallığın sağlanması için, yaratılışta olduğu gibi açı ve greftlerin mevcut sayısal düzenine mutlaka uyulması gerekir.
Saç köklerinin yerleştirileceği kanalların çapı ve derinliği
Ekimi yapılacak greftlerin ikili, tekli ya da üçlü olmasına göre, açılacak kanalların da çapları bunlara uygun olacak şekilde farklı olmalıdır. Oldukça dar açılmış olan küçük bir kanala nasıl dörtlü bir greft yerleştirilemeyecekse, genişçe açılan bir kanala da tekli bir greft yerleştirilemez. Bunlar bu şekilde uygunsuz ekildiğinde, yerlerinden oynama söz konusu olabilir. Bu konudaki uygulama genellikle tekli greftler için 0,6 mm, ikili greftler için 0,8 mm, üçlü ya da dörtlü greftler için ise 1,00 mm çağında kanallar açılması en uygun sonuçları vermektedir. Bu şekilde açılan mikro kanalların derinliğinin greftlerin boyuyla orantılı ve uyum sağlayacak şekilde olması gerekir. Bu alt tabakada olan damar yapısına zarar verilmeden saç köklerinin damarla birleşmesini ve bu şekilde beslenmesine yardımcı olur. Bu sebeple saç ekim merkezleri kanalları açmak için, derinliği ve çapları değiştirilebilir saç ekim kalemlerini tercih etmelidir.
Saç ekiminde doğallığı etkileyebilecek faktörler nelerdir?
- İki kulağın üst sınırının birleştiği çizginin alt tarafında kalan bölgedeki saçların yoğun olması, sık ya da seyrek bir şekilde olması
- Saç köklerinin alındıktan sonra iyice ayıklanması, greft epitelinin en iyi şekilde temizlenmesi gerekir. Bu işlem tecrübe ve bilgi gerektirdiğinden, uzmanlar tarafından yapılmalıdır.
- Saç kökleri yani greftler için açılan kanalların doğal ve uygun olması gerekir. Saçların diplerinde olan çukurların nedeni hem büyük, hem de hatalı yönlerde açılan kanallardır. Küçük ve uygun yönde açılan kanallar saçların çıkış yönlerinin doğal olmasını sağlamaktadır.
Saç köklerinin ekildiğinde doğru yön verilmesi neden önemlidir?
Bunun sebebi ekilen saçların doğal bir görünümde olması için, bu saçlarının yönünün kişinin kendi saçlarıyla aynı yönde olması gerekir. Bunun kararı saç ekimi yapılırken, saçların yönü değerlendirilerek verilir. Bu konuda deneyimli ve uzman olan bir doktor ekimi yaparsa, ekilen saçlar her yöne doğru taranabilir ve istenen şekil verilebilir. Burada doktorun sabrı, tecrübesi ve bilgisi önemli bir rol oynamaktadır. Saç ekimi tamamen bir ekip işidir. Bu yüzden doktorla birlikte görev yapan ekibinin de aynı koşulları taşıması gerekir. Bunun ekip tarafından yapılıyor olması halinde, mutlaka doktorun kontrolünde olması gerekir.
Saçları kıvırcık yapıda olan kişilere yapılan saç ekiminden daha başarılı ve doğal sonuçlar alınabilir. Kıvırcık olan saç kökleri alınırken doktoru zorlasa bile, sonuçta elde edilen sıklık, doğal görünüm ve estetik sonuçlar daha göreceli şekilde elde edilir. Kıvırcık olan saç kökleri ekim yapılan alanda daha geniş bir bölgede, yoğun ve natürel bir görüntü elde edilmesini sağlar.
Beyaz renkteki saçlarda saç köklerinin ayırt edilmesi daha dikkatli olmayı, daha özenli bir çalışmayı gerektirir. Bu özellikteki saçlarda mikroskoplu loplar ile çalışılması gerekir. Elde edilecek sonuçlar oldukça doğal olur. Ancak tecrübesiz ve bu konuda yeteri kadar bilgisi olmayan kişilerin yapacağı beyaz saç ekimi hüsranla sonuçlanabilir. Bu saçların ekimi sırasında çok dikkatli olunmalıdır.
Sarı renkte ve açık tondaki saçların ekimi sırasında, yapılacak işlemler yani saç köklerinin ayıklanması daha kolay olur. Diğer saç türlerine göre daha doğal sonuçlar elde edilir.
Koyu renkli saçlarda ise saç köklerinin ayrılması daha fazla çabaya ve özel bir çalışmaya gereksinim duyar. Özellikle kalın telli olan saçlarda özenli olmaya çalışılmalı, dikkatsizce yapılacak bir saç ekiminin saçların sert bir şekilde çıkmasına etkili olacağı unutulmamalıdır. Düzgün bir çalışmayla, kişiler daha dolgun ve doğal görünümlü saçlara kavuşabilir.
Düz saçlarda ise, saç köklerinin ayıklanması daha kolay olur. Bu kişilerde saç köklerinin alınması ve saç köklerinin ekilmesi daha seri bir şekilde tamamlanır. Buradan alınan sonuçlar ise, daha doğal sonuçlara neden olur.
Saç ekiminde tepe bölgesine yapılan işlem doğallığa nasıl etki eder?
Saç ekimi sırasında tepe bölümüne yapılan saç ekiminde başarı oranı, genel olarak ön kısımda yapılan saç ekimlerinde göre daha düşük olur. Buna rağmen tepe bölümünde yapılacak saç ekimlerine daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi tepe bölgesinde olan ve saçın dönmüş olduğu bölgelere örtücü özellik kazandıran, aynı zamanda saç ekiminden sonra saçlara doğal bir görünüm veren bir çalışmayı içermiş olmasıdır. Tepe bölümüne yapılacak olan saç ekiminde saçların istenen kıvama gelmesi için, en az 6 ayla 12 ay arasında bir süre beklenmelidir.
Saç ekiminde beklentiler doğallık üzerine kurulmuştur
Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişiler, bunu dış görünümleri açısından isterler. Dökülmüş olan saçlarına yeniden kavuşmayı arzu ederler. Bunun sonucunda doğal bir görünüm elde edilemezse, yapılan işlemin herhangi bir önemi kalmaz. Bu nedenle saç ekiminin iyi bir saç ekim merkezinde ve deneyimli bir saç ekim uzmanına yaptırılması çok önemlidir. Saçlar kişinin görünümünü büyük oranda değiştiren, kendisine özgüven veren bir unsurdur.