Kadınlarda ve erkeklerde aynı saç ekim teknikleri kullanılır. Ancak, nakillerde erkek ve kadın arasında, nakledilecek saç köklerinin alındığı yerler açısından bir kısım farklar bulunabilir. Çünkü nakledilecek saç köklerinin alınacağı bölge erkek ve kadınlarda farklılık arz eder. Örneğin erkeklerde dihidrotestosteron hormonundan etkilenmediği ve saçları dökülmediği için verici bölge olarak ense kısmı kullanılır. Kadınlarda ise saç dökülmesi kafanın tüm saçlı yüzeyinde görülür. Bunun için ense kısmı verici bölge olarak kullanılmayabilir.
Saç dökülmesi kadınlarda erkeklerden farklı olur. Kadınlarda görülen saç dökülmesinde erkek tipi bile olsa ön saç çizgisi korunur, daha az oranda saç kaybı meydana gelir ve genellikle kellik oluşmaz. Kadınlarda saç dökülmesi saç seyrelmesi şeklinde kendini gösterir.
Kadınlarda doğum sonrası saç dökülmesinin psikolojik etkileri nelerdir?
Kadınlarda östrojen/androjen hormon oranı 8/1 şeklindedir. Doğum sonrasında östrojen seviyesinde hızlı bir düşüş olur ve buna bağlı olarak da saç dökülmesi şekillenir. Kadınlarda saç dökülmesi sorununun en çok yaşandığı dönem hamilelik ve doğum sonrası dönemdir. Bu dönemde görülen dökülme daha çok Telogen fazdaki saç telinin dökülmesidir. Bu dökülme tüm saçlı deriyi kapsayan bir dökülmedir. Hamilelik ve sonrasında görülen saç dökülmeleri kendiliğinden çıkar. Ancak, bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmeli, gerekirse vitamin ve mineral takviyeleri alınmalıdır. Fakat kadınlar bu süreçte psikolojik olarak kendilerini kötü hissederler. Dökülen saçların yerine yenisin çıkmayacağını sanırlar. Bütün saçlarının döküleceği endişesine kapılırlar ve streslenirler. Stres de başlı başına bir saç dökülmesi sebebi olduğundan saç dökülmesinin şiddetini artırabilir.
Kadınlarda saç ekimi operasyonu
Kadınlarda yaşanan saç dökülmesi sorunu öncelikli olarak ilaçla tedavi edilmeye çalışılır. Eğer saç dökülmesi ilaçla durdurulamazsa saç ekimi düşünülür. Kadınlarda da saç ekimi erkeklerde olduğu gibi iki teknikle yapılmaktadır.
Nakillerde erkek ve kadın arasında bir kısım farklar bulunabilir. Örneğin erkeklerde, verici bölge ense kısmıdır. Çünkü başın arka tarafındaki kıllar dihidrotestosteron hormonuna duyarsızdırlar ve hormon etkisiyle hiçbir zaman dökülmezler. Oysa kadınlarda saç dökülmesi yaygın olarak kafanın tüm saçlı yüzeyinde görülür. Bunun için ense kısmında dökülme ve incelme daha az ise, ancak bu durumda erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da verici bölge olarak ense kısmı kullanılır.
Kadınlarda yapılan saç nakillerinin başarı oranı erkeklere nazaran daha düşüktür.
Kadınlarda saç ekimi sonrasında tekrar saç dökülmesi yaşanır mı?
Erkeklerde başın arka tarafındaki saçlar dihidrotestosteron hormonuna dayanıklı olduğundan dökülmezler. Bunun için saç ekiminde kuradan alınan saç kökleri kullanılır. Ekimi yapılan bu saç köklerinden çıkan saçlarda asla dökülme meydana gelmemektedir. Oysa kadınlarda böyle bir durum yoktur. Dolayısıyla kadınlarda ekimi yapılan saçların dökülmeme garantisi yoktur.
Erkeklerde saç dökülmesi sorunu
Kadınlarda nadiren görülen saç dökülme sorunları erkeklerde daha sık ve engellenemeyen dökülme problemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Erkeklerde saç dökülme problemlerinin kaynağı genellikle genetik faktörlerdir. Bunun dışında çeşitli nedenler ile saç dökülme problemi yaşanmaktadır. Strese bağlı nedenler ile de saç dökülme problemi görülebilir. Dihidrotestesteron hormonu, fazla seviyelerde olduğu durumlarda saçlarda dökülmelere neden olabilmektedir. Dökülme bazı bireylerde yavaş seyreder, bazı bireylerde ise fazla ve ani gelişir. Saç dökülmelerine maruz kalan kişiler ilk önce bir takım ilaç ve ya losyon denemektedirler. Ancak genelde bu tür tedaviler çözüm olmamaktadır. Bu yüzden kişiler saç ekimi yöntemini tercih etmek zorunda kalırlar. Çünkü günümüzde kellik problemine henüz saç ekimi yönteminden başka kalıcı çözüm bulunamamıştır.
Erkeklerde saç dökülmesini psikolojik etkileri nelerdir?
Erkeklerde erken yaşta saç dökülmeleri özellikle gençlerin psikolojilerini olumsuz etkilemektedir. Erkeklerin hemen hepsinde saç dökülme problemi sonrasında psikolojilerinde ve özgüvenlerinde ciddi bozukluklar oluşmakta ve kişi bir müddet sonra ciddi obsesif takıntılarla psikolojik hastalıkların kapısını aralamaktadır. Kişi içine kapanmakta ve asosyal tavırlar takınmaktadır. Bu nedenle kişi, saçları henüz yeni dökülürken henüz psikolojik bir sıkıntı oluşmadan bir saç ekimi uzmanına gitmeli ve tedavi alternatiflerini değerlendirmelidir. Saç ekimi yöntemi sayesinde kişilerin özgüveni sarsılmamakta ve herhangi bir psikolojik rahatsızlık ve takıntıların oluşmasına mani olunmaktadır. Kellik problemine karşı günümüzde en etkin tedavi saç ekimi operasyonlarıdır.
Erkeklerde saç ekimi operasyonu
Saç ekiminde iki çeşit tedavi yöntem vardır. Bunlar:
- FUT yöntemi
- FUE yöntemi
Saçlarda dökülmenin çok az olduğu durumlarda ilk önce bir müddet ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Henüz pek açıklık olmadığı durumlarda verilen ilaçlar sayesinde dökülmenin durması sağlanmakta ve bazen de dökülen yerlerin yeniden saç çıkması sağlanabilmektedir. Ancak bu durum çok nadir görünen bir durumdur. Saç dökülmelerinin sonu gelmiyor ve açıklıklar gitgide artıyorsa saç ekimi yapılmalıdır. Saç ekimi saç dökülme problemlerini ortadan kaldıran günümüzdeki en etkin tedavidir. Saç ekimlerinde başarılı operasyonlarla çok olumlu sonuçlar elde edilmekte ve birçok kişinin tedavi sonrasında yüzü gülmektedir.
Erkeklerde saç ekimi operasyonu sonrasında tekrar saç dökülmesi yaşanır mı?
Saç ekimi sonrasında kadınlarda saç dökülme problemleri ile yeniden karşılaşmak mümkündür. Bunun nedeni kadının kendi genetik özelliğidir. Çünkü erkeklerin ense bölgesi dökülmeye dayanıklı iken kadınlarda dökülmeye dayanıklı bir alan yoktur. Kadınlardan nakledilen greftler bir müddet sonra yeniden dökülebilmektedir.
Erkeklerde ise nakil sonrası yenilenen saç dökülme olasılıkları hemen hemen hiç yoktur. Erkeklerden alınan greftler hiç dökülmezler. Greftlerin bulunduğu yerler ense ve iki kulak arasındaki saçlardır. Erkeklerde başın arka tarafındaki yani ense bölgesindeki saçlar dihidrotestosteron hormonuna duyarsızdır. Bu hormon nedeniyle asla dökülmezler. Bunun için saç ekiminde verici bölge olarak bu bölge kullanılır. Dolayısıyla erkeklerde saç ekimi sonrasında dökülme meydana gelmemektedir.
Kadınların ve erkeklerin saç ekimi operasyonu öncesi dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?
Uzman bir doktor tarafından yapılan detaylı saç analizleri ve tetkikler sonrasında saç ektirme kararı verildikten sonra bazı hususlara dikkat etmek gerekecektir. Sigara kullanılıyorsa en az bir hafta önce bırakılmalı, bırakılamıyorsa azaltılmalı ama mutlaka operasyon günü hiç içilmemelidir. Aynı şekilde bir hafta önceden hiçbir şekilde alkol almamak gerekir. Aslında hiç alkol alınmıyor olması operasyonun başarılı geçmesi ve saç köklerinin nakledildikleri yere tutunmaları, herhangi bir sorun yaşanmaması için istenen bir durumdur. Bunun yanında, ekim işlemi sırasında kontrolsüz bir kanama meydana gelmemesi için operasyonun en az bir hafta öncesinden itibaren kanı sulandıracak hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Özellikle yaygın bir kullanım alanına sahip olan aspirin kan sulandırıcı etkisinden dolayı operasyon öncesinde kullanılmaması gereken ilaçlardan biridir. Bunun yanında operasyon öncesi muayene sırasında, bize mutlaka sorulacaktır ama eğer hekim sormayı unutursa, tedavisi devam eden tansiyon, şeker, kalp gibi herhangi bir hastalığımız varsa bunları operasyonu yapacak hekime mutlaka söylemeliyiz.
Ayrıca operasyona giderken rahat kıyafetler giyilmeli, kahvaltı yapılmalı veya öğle vakti ise yemek yenilmeli, saça hiçbir saç bakım ürünü sürülmemiş olmalıdır.
Kadınlarda ve erkeklerde saç ekimi sonrasında yaşanan psikolojik düzelme
Başarılı geçen bir saç ekimi operasyonu hem kadınlarda hem de erkeklerde büyük bir rahatlama sağlar. Operasyonu yapan hekim tecrübeli ise ve operasyon sırasında da gerekli özeni göstermişse ekilen saçlar çok doğal bir görünüme sahip olacaktır. Donanımlı bir klinikte tecrübeli bir doktor tarafından yapılan saç ekimi operasyonu başarılı bir sonuç için büyük öneme sahiptir.