Günde Kaç Tel Saç Dökülür?
Saç dökülmesi ne zaman ciddiye alınmalıdır?
Toplam 10-15 saç teli olduğunda, burada mevsimsel saç dökülmesinin başladığı kabul edilir. Yapmanız gereken saçlarınızı destekleyebilmek için, vitamin takviyesine başlamaktır.
Eğer 15 taneden fazla saç teli varsa, ciddi kabul edilen saç kaybınız olduğu düşünülmelidir. Bu sorunun hemen tedavi edilmesi gerekir.
Saç dökülmesinde uygulanan tedaviler içinde, reversa tedavisi toksik madde içermediği için hamilelik döneminde bile uygulanabilir. Normalde saç uzama ve dökülme otomasyonunun üzerinde şifa verici kan hücreleri olan Trombositler etkili olmaktadır. Trombositler sıvı hale getirilerek, saç köklerine enjekte edilir ve saç köklerinin uzama evresini tetikleyecek şekilde etki eder. Bu tedavi yoğun saç dökülme hızını yavaşlatabilir.
Saç dökülmesinin fazla olması halinde, mutlaka bir uzmana gidilmesi gerekir. Kişinin yapılan incelemeler sonucunda, saç dökülmesinin sebepleri belirlenip, çözüm yolları bulunacaktır. Saçların tıbbi nedenlerden ya da çevresel etkenlerden dökülmesi söz konusu olabilir. Bu açıdan gereken kan testleri yapılmalı ve hormon testleri ihmal edilmemelidir. Bu tetkiklerde herhangi bir şey belirlenemediği takdirde, kişinin yaşam tarzı sorgulanarak, saç dökülmesinin sebepleri belirlenmelidir.
Saç dökülmesi nedir?
Saç tellerinin zamanla incelmesi, zayıflaması ve kopması normal bir sonuçtur. Bu oran günde 50-100 saç teli olduğunda, normal sınırlardadır. Bunun üzerine çıktığında, karşımıza bir hastalık olarak çıkmaktadır. Mutlaka bu konuda bir uzmana gidilmesi gerekir. İnsanlar yattığı yerdeki saç tellerine, duştan sonra dökülen saçlara bakarak, dökülmenin fazlalığını kendileri bile değerlendirebilir. Bu şekilde saç dökülmesinin hesabı yapılabilir.
Saç dökülmesi her cinste yani kadın ve erkekte önlem alınmadığı zaman, psikolojik bir sorun haline gelebilecek kadar önem taşır. Bu nedenle uzmana danışılarak, saç dökülmesinin bir sorun olarak yaşandığı tespit edilmelidir. Saç dökülmesi genel olarak 3 farklı şekilde yaşanır. Bunlar;
- Erkek tipi saç dökülmesi
- Kadın tipi saç dökülmesi
- Tüm kafa bölgesinde meydana gelen saç dökülmeleri
Erkek tipi saç dökülmeleri testosteron hormonu tarafından aktive edilen androjen hormonu fazlalığı nedeniyle meydana gelebilir. Önce kişinin başının ön kısmında olan saçlar zamanla seyrelmeye başlar. Saç dökülmesi sorunu olan kişilerin % 80 oranında bu türdeki saç dökülmesini yaşadığı tespit edilmiştir.
Kadın tipi saç dökülmesinde ise, kişilerde stres, hormonal değişimler ve menopoz dönemi gibi etkenler nedeniyle saçlar dökülmeye başlar.
Kafa derisinin tümünde olan dökülmelerde ise, vitaminsiz kalma, kansızlık çekilmesi, beslenme hataları, demir, çinko, biotin gibi mineral eksikliği, tiroit hastalığı, stres, saç hastalıklarının yaşanması gibi etkenler etkili olmaktadır. Bu nedenle kişinin hangi tipte saç dökülmesi sorunu yaşadığı mutlaka belirlenmelidir. Uygulanacak tedavi bu nedenlere göre belirlenmelidir.
Saç dökülmesinde nasıl önlem alınmalıdır?
Saç dökülmesi olan kişiler için, öncelikle zengin bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Bu beslenmenin içinde vitamin ve mineral dengesi kurulmalıdır. Özellikle çinko, demir ve biotin açısından zengin olan gıdalara yer verilmelidir.
Saç dökülmesinin takip altına alınması gerekir. Özellikle banyo ve duş sonrasında, dökülen saç tellerinin miktarı kontrol edilmelidir.
Saçlarda uygun olmayan kozmetik ürünlerin ve saç bakım ürünlerinin kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
Saç dökülmesine neden olabilecek tiroit hastalıklarının araştırılması gerekir. Bunun belirlenmesi için mutlaka doktora gidilmelidir.
Uygulanan diyetin protein oranının yüksek olmasına dikkat edilmelidir.
Yan etki olarak saç dökülmesine neden olabilecek ilaçların kullanılmaması gerekir.
Kadınlar adet dönemlerinde aşırı miktarda kan kaybedebilir. Bilindiği gibi kansızlık saç dökülmesi sebebi olarak kabul edilir. Bu yüzden bu durumda olanların, kan yapıcı yiyeceklerin tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Bu sorunu olan kişilerin mantar hastalığı açısından taranması gerekir.
Olabilecek kronik hastalıklar kontrol altına alınmalıdır.
Saç dökülmesinde cinsiyetin etkisi nedir?
Normal olarak erkekler saç dökülmesine kalıtsal özellikleri nedeniyle daha yatkın olurlar. Kadınlarda görülen saç dökülmesinde ise, normal olmayan bir durum söz konusu olur. Kadınlarda genellikle saç dökülmesi sorunu fazla yaşanmaz. Ancak saç dökülmesi olduğunda, bundan daha fazla etkilendikleri görülür. Kadınlarda olan saç dökülmesi erkeklere göre, daha farklı şekilde gelişir. Erkeklerde başın ön tarafında olan saç dökülmesi, kadınlarda başın arka tarafında olur. Erkeklerin arka tarafındaki saçlar korunur. Ancak bazı kişilerde yine genetik etkiler nedeniyle, tüm kafa cildinde olan saçlar dökülür.
Kadınların ve erkeklerin farklı şekilde saç dökülmesi sorunu yaşamasının nedeni, tamamen hormonlardan kaynaklanır. Erkeklerin saç dökülme sorunu yaşamasına neden olan 5 alfa redüktaz adındaki enzim, kadın vücudunda çok daha az miktarda bulunur. Kadınlarda ise bu enzim yerine aromataz enzim daha fazla oranda bulunur. Saç dökülme sorunu toplumda daha fazla erkekleri etkilediği için, bu sorun için hazırlanan saç bakım ürünleri genellikle erkeklere yönelik fayda sağlar. Bu yüzden kadınların saç dökülme sorunun yaşadıklarında, tatbik edecekleri saç bakım ürünleri faydalı olmaz. Kadınlarda olan aromataz enzimi nedeniyle, ürünlerden yeterince fayda elde edilemez. Fakat bu sorunla ilgili olarak saç ekimi teknikleri çok ilerlemiş olduğu için, kadın ya da erkek olsun saç dökülmesi sorunu kalıcı ve kesin olarak çözümlenebilmektedir. Saç kökleriyle birlikte dökülen saçların yeniden çıkması mümkün olmayacağı için, saç ekimi uygulaması tavsiye edilebilir.
Saç sanıldığı gibi sadece kadınlar açısından değil, erkekler açısından da önemli bir aksesuardır. Saçlar sadece güzel görünmeyi sağlamaz. Aynı zamanda vücut ısını dengelemeye ve cildi dış etkenlere karşı korumaya yardımcı olur. Araştırmalar toplumda kadınların % 40 ının, erkeklerin ise % 50 sinin yaşamları boyunca en az bir defa saç dökülmesi sorunu yaşadığını tespit etmiştir. Yetişkin kişilerde başta bulunan saç folikülü sayısı yaklaşık olarak 100.000 kadardır. Bu kişilerin saç renklerine göre değişim gösterebilir. Sarışın olanlarda 140.000 olurken, esmer olanlarda 105.000, kızıl renkli saçlarda ise 90.000 kadardır. Mevsimsel farklılıklar dışında, belli sayıdaki saç dökülmesi normal kabul edilmektedir. Ancak saç dökülmesinin en önemli sayılan unsuru genetik yatkınlıktır. Genetik olan saç dökülmesi genellikle yirmili ya da otuzlu yaşlarda etkili olmaya başlar.
Saçları sıkı toplama ve sık fön çekilmesi saç dökülmesi etkisi yapabilir
Saç dökülmesi genetik etkenlerin dışında başka sebeplerle de olabilir. Bunda tiroit hastalıkları, , beslenme sorunları, vitamin ve mineral eksiklikleri, menopoz, hamilelik gibi etkenler rol oynadığı gibi, sıkça saçlara fön çekilmesi, kötü fırçalama ve saçların çok sıkı toplanması gibi ihmalkâr davranışlarda etkili olabilir. Bu nedenle saç dökülmesinin kendisinde fazla olduğunu düşünen ve bunu tespit eden kişiler, öncelikle yaşam koşullarını sorgulamalı ve bunları düzelterek işe başlamalıdır.
Saç dökülmesinde deniz, güneş ve havuzun etkisi
Saçların mevsimsel olarak fazla miktarda dökülmesi bilinen bir gerçektir. Bu nedenle yaz aylarında artış gösteren saç dökülmesinde, güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, deniz suyu, havuzu klorlu olması gibi etkenler, genetik yatkınlığa bağlı olarak saç dökülmesinin daha hızlı olmasında etkili olur. Bu olumsuz etkilerden korunmak için, insanların sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzının yanında, beslenmesine dikkat etmesi, genetik yatkınlık olması durumunda saç sağlığının sıkça kontrol edilmesi ihmal edilmemelidir.