Saç Ekimindeki Yenilikler Nelerdir?
Gelişen teknolojinin getirdiği yenilikler tıp dünyasında da olumlu sonuçlar vermektedir. Bu gelişmeler sonucunda saç ekiminde de birçok yenilikten bahsetmek mümkündür. Bu gelişmelerin tedavi sürecince yapılan tüm işlevlerde kolaylaştırıcı pozitif katkıları vardır. Saç ekiminde son yıllarda uygulanan en yeni ve başarılı gelişme FUE tekniğidir. FUE tekniği günümüzde tüm dünya da uygulanan en yeni ve en yaygın saç ekim metodudur. Gelişen teknolojiye rağmen saç dökülmelerini engelleyecek yeni bir gelişme bulunmamıştır. Bunun için kellik problemine en iyi çözüm halen saç ekimi yöntemleridir. Bunlar arasında da en yeni gelişme FUE tekniğidir. Bilim adamları halen saç dökülmelerine her hangi bir krem ya da ilaç elde edememişlerdir. Her geçen gün gelişen tıbbi teknolojiler sayesinde saç ekimi işlemi daha ağrısız ve daha pratik yapılmakta ve daha kısa süren tedavi yöntemleri ile hastalar bu süreci daha rahat atlatmaktadır.
En büyük yenilik FUE tekniği midir?
FUE yöntemi uygulanmaya başlandığı ilk günden bu yana (Türkiye’de 2006 yılında uygulanmaya başlandı) bilinen saç ekimi yöntemlerini alt üst ederek ilk sıralara yerleşti. Bu yöntem sayesinde saç ekimi hem hasta için hem saç ekimi yapan uzman için kolay bir işlem oldu. Daha evvel uygulanan FUT yöntemi daha zahmetli ve uzun süren bir yöntemdi. FUE tekniği sayesinde operasyonlar daha kısa ve daha az risk oluşturmaktadır. Bu uygulama uzman doktor gözetiminde yapılmaktadır. FUE yöntemini FUT yönteminden ayıran en büyük özellik FUE yönteminde teknolojik aletlerin daha çok kullanılmasıdır. Hastanın FUE tekniği ile mi FUT tekniği ile mi tedavi olacağına tamamen uzman hekim karar vermektedir.
FUE tekniğinin özellikleri nelerdir?
FUE tekniğinde saç ekimi özel uçlara sahip bir cihaz tarafından yapılmaktadır. Bu cihaz yardımıyla nakledilebilecek kalitedeki saç kökleri teker teker alınarak saçsız alan nakledilmektedir. Çok ince uçlarla çalışıldığından çok fazla bir doku zedelenmesine meydan verilmemekte, bu nedenle operasyon sonrası iyileşme daha çabuk gerçekleşmektedir. Ayrıca, hata da fazla bir ağrı hissetmemektedir. Doku hasarı olmadığı için FUE tekniği operasyon izi bırakmayan bir tekniktir.
FUE yönteminde, nakledilmek üzere ihtiyaç olunan miktar ve kalitedeki saç kökleri özel uçları olan bir motor yardımıyla, seçilerek teker teker yerinden çıkarılır. Alınan bu saç köklerinin tamamının ekimi gerçekleşir.
FUE tekniğinde doğrusal bir kesme işlemi ve dikiş işlemi yapılmadığından yara izi oluşmaz ve fazla bir kanama meydana gelmez, operasyon sonrası iyileşme sürecinde de herhangi bir ağrı yaşanmaz.
Hasta eğer isterse operasyon sonrasında hiç beklemeden aktif çalışmaya hayatına dönülebilir.
Lokal anestezi ile saç ekimi yapılıyor mu?
Anestezi genel bir ifade ile duyarsızlaşma demektir. Vücudun tamamına uygulandığında genel anestezi, bir organa veya bölgeye uygulandığında ise lokal veya bölgesel anestezi olarak adlandırılır.
Lokal anestezi, küçük bir bölge veya alanda yapılan cerrahi operasyonlarda tercih edilen bir uygulamadır. Lokal anestezide sadece operasyon yapılacak bölge uyuşturulur, hastanın bilinci açık kalır. Lokal anestetik madde enjektör yardımıyla operasyonun yapılacağı alana ve çevresine enjekte edilerek yapılır. Saç ekimi lokal anesteziyle yapılmaktadır. O kadar ki hastalar isterlerse uzun operasyon sırasında gazete ve kitap bile okuyabilirler. Saç ekiminde çok nadir olarak genel anesteziye başvurulmaktadır.
Saç ekimi öncesinde bilgisayar ortamına aktarılan görüntünün önemi nedir?
Teknolojik gelişmelerle birlikte özellikle saç ekimi operasyonlarında bilgisayar programlarından yararlanılır. saç ekim yapılacak alanın ekim sonrası oluşacak görüntüleri geliştirilen bilgisayar programları ile ekrana yansıtılır. Bu işlem ön saç çizgisinin, hastanın tercihleri de dikkate alınarak, hastanın kafa ve yüz hatları ile uyumlu olacak şekilde belirlenmesine yardımcı olur. Bu işlem ile hasta, ekim sonrasında oluşacak yeni halini görme şansına sahip olur.
Gelecekte saç ekimi konusunda ne gibi gelişmeler olacaktır?
Günümüzde araştırmacıların çalışma alanlarından bir tanesi de saç kökü hücresinin çoğaltılmasını sağlamaya yönelik çalışmalardır. Bu sahada yapılan çalışmalar son derece pahalı ve henüz saha uygulaması aşamasına gelmemiş, laboratuvar ortamlarıyla sınırlı çalışmalardır.
Günümüzde üzerinde durulan bir konu da saç kökü çoğaltımı işlemidir. Saç çoğaltımı işlemi, aç folikülünün çıkarılması, saç folikül hücrelerinin vücut dışı ortamda kültürü, kültür ortamında çoğaltılan hücrelerinin saç dökülmesinin gerçekleştiği alana ekilmesi aşamalarını içermektedir. Saç hücrelerinin özel kültür ortamında çoğaltılması çalışmalarından henüz netice alınamamıştır. Saç hücrelerini kültür ortamında çoğaltması başarılırsa saç ekiminde en büyük problemi oluşturan nakledilebilir saç kökü sıkıntısı ortadan kalkacaktır.
Saç dökülmesinin durduran ilaçlar yok mudur?
Saç dökülmesi, sebeplerine bağlı olarak çeşitlilik arz eder. Bir kısmı kalıcı, bir kısmı ise geçicidir. Saç dökülmesi temelde genetik olarak bilinse de stres, deri hastalıkları, besin eksikliklerine bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Nedene bağlı olarak bazı dökülmelerin ilaçlı tedavisi vardır. Örneğin bazı hastalık ve besin eksikliğine bağlı dökülmelerin ilaçlı tedavi mümkündür. Androjenik dökülmeler kalıcı dökülmelerdir. Bu tür dökülmelerde saç kökü hayatiyetini yitirir. Kalıcı saç dökülmesinde, dökülen saçların yerine yeniden saç çıkışını sağlayan bir ilaç henüz bulunmamıştır.
Kalıcı dökülmede dökülen saçların yerine yenisi çıkmaz. Ancak henüz dökülme gerçekleşmeden yapılacak ilaçlı tedavi saç dökülmesini geciktirebilir. Esasen ilaçlı tedavi erken dönemde yapılırsa başarılı olur.
Günümüzdeki saç dökülmesine karşı kullanılan ilaçlar genellikle saç köklerini beslemeye ve dökülmeyi geciktirmeye yöneliktir. Saç dökülmesini önleyen ilaç geliştirmeye yönelik çalışmalar araştırmacılar tarafından son hızıyla sürdürülmektedir.
Saç ekimi yapılan bölgede iz kalabilir mi?
En çok merak edilen soruların başında bu soru gelmektedir. Günümüzde kullanılan FUE saç ekimi tekniğinde ekim işleminin yapıldığı bölgede operasyon izi kalmamaktadır. Bunun nedeni FUE tekniğinde saç köklerinin mikro iğnelerle çıkarılması ve nakledilmesidir.
Fakat FUT tekniğinde şerit halinde saçlı deri çıkarıldığından ve bu alana dikiş işlemi yapıldığından saçlar çok kısa bir şekilde tıraş edildiğinde ense bölgesindeki dikiş izi çok ince bir çizgi halinde görülebilmektedir.
Saç mezoterapisi ne demektir?
Saç ekiminden farklı olarak bazı doktorların saç dökülmesinin çok fazla olmadığı hastalara önerdiği bir diğer tedavi yöntemi saç mezoterapisidir. Bu yöntem henüz dökülmemiş saçların canlılığını arttırmak ve dökülmelerini önlemek için yapılan bir tedavi yöntemidir. Mezoterapi tek başına veya diğer tedavilere yardımcı olarak kullanılabilir.
Mezoterapi, derinin saç köklerini barındıran mezodermden tabakasına bazı besin maddelerini içeren ilaçların enjeksiyonu şeklinde uygulanan, alternatif tedavi uygulamasıdır. saç dökülmesi yanında yüz gençleştirme, selülit gibi rahatsızlıklarda da kullanılır.
Mezoterapi uygulaması ile saç hücrelerinin ihtiyaç duyduğu mineraller, vitamin, bazı antioksidanlar ve bazı amino asitler ince uçlu, tek kullanımlık steril mezoterapi iğneleri kullanılarak saç köklerinin yer aldığı derinin orta tabakasına verilir. Bu tedavi ile saç hücrelerinin ihtiyacı olan besin maddeleri doğrudan saç köklerine verilmektedir.
Saç Mezoterapisi özellikle besin eksikliklerine bağlı dökülmelerin tedavisinde iyi bir çözüm yoludur. dökülmenin çok fazla olmadığı kişilerde çok başarılı olmaktadır Mezoterapi sayesinde birçok kişi saç dökülmesi sorunundan kurtulmakta veya dökülme şikayeti büyük oranda azalmaktadır. Mezoterapi, uygulanması kolay ve yan etkisi olmayan bir tedavidir.
İlerleyen günlerde saç ekimi tedavisinde ne gibi gelişmeler olabilir?
Saç ekimi tedavisi günümüzde başarıyla yapılmaktadır. Fakat teknoloji sürekli ilerlediği için ileride saç ekiminde de mutlaka bir takım ilerlemeler olacaktır. Günümüzde, saçsız alan ne kadar büyük oluşa olsun saç ekimiyle kapatılabilmektedir. Ancak burada sınırlayıcı faktör verici bölgeden alınabilecek saç kökü sayısıdır. Bugün bilim adamları, acaba verici bölgeden alınan saç köklerini özel hazırlanan bir besi ortamında çoğaltabilir miyiz düşüncesini araştırmaktadırlar. Eğer bu gerçekleşirse saç naklindeki sınırlayıcı bir problem çözülmüş olacaktır. Eğer bu gerçekleşirse kişinin ense bölgesinden alınan saç kökü yeterince çoğaltılarak nakledilebilecektir.