Saç ekiminde her geçen gün gelişen teknikler sayesinde eski yöntemlerden çok daha fazla sayıda saç kökü ekimi yapılabilmektedir. Saç kaybı fazla olan kişilerde 3500 greftten (ortalama 7000-9000 saç teli) daha fazla saç kökü ekilmesi işlemi “Mega Saç Ekimi” olarak adlandırılır. Büyük Vaka Saç Ekimi olarak da adlandırılan bu yöntemde, FUE tekniği kullanılarak tek seansta 4000 ila 7500 adet greftin alınması mümkün olabilmektedir. Oysa FUT yönteminde eğer FUE tekniği ile kombine edilmezse ancak 1000 ile 2000 greftin toplanması mümkün olabilmektedir.
Mega saç ekimi kimlere uygulanır?
Mega saç ekimi, ileri derecede saçsızlık problemi olan kişilere uygulanır. Özellikle tepe bölgesine kadar kafanın üst kısmında saç açılığı olanlarda iyi sonuç vermektedir. Bu yöntemin en önemli özelliği, tek seferde saç açıklığının kapatılmasıdır. Bu durum tedavi için harcanan süreyi uzatır. Buna sonucu olarak hasta psikolojik olarak rahat eder.
Mega saç ekimi her kişiye uygulanabilir mi?
Mega saç ekimi yöntemi ile saç nakli yaptırmak isteyenlerin bazı kriterlere sahip olması gerekir. Bunlar:
- Kişinin verici yani ense bölgesindeki saç sıklığı ve sağlığı yeterli olmalı,
- Kişinin genel sağlığı mega saç ekimi için elverişli olmalı,
- Verici bölgede 2′li 3′lü greftlerden yeterince bulunmalı,
- Kişinin ileri derecede saçsızlık probleminin olmalıdır.
Mega Saç Ekimi Uygulaması Nasıl Yapılır?
Mega Saç Ekimi kişiye özel bir saç ekim operasyonudur ve her kişi için ayrı planlanır. Ense ve kulakların üstündeki yan taraflardan tek seferde ortalama 4000 greft alınarak, saç dökülmesi olan bölgeye nakledilir. Mega saç ekimlerinde saç köklerinin alındığı bölgede az da olsa operasyon izi kalabilir. Bu iz ancak saçların sıfır ya da bir numaraya tıraş ettirdiğinde ve çok dikkatli bakıldığında belli olur. Eğer birinci seanstan sonra ikinci bir saç ekiminin yapılması planlanıyorsa bir yıl beklenmelidir.
Mega Saç Ekiminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Saç ekimi yapılmış bölge çarpma vurma gibi travmalara karşı iyi korunmalı,
İlk 15 gün, enfeksiyon riskine karşı tedbirli davranmak için denize, havuza, saunaya veya hamama gidilmemeli. Buralar enfeksiyon riskini arttırır. - Terlemeye yol açacak ağır ve yorucu işlerden uzak durulmalıdır.
- Stres, panik ve can sıkıntısına yol açacak olaylardan uzak durulmalı.
- Operasyon bölgesi yoğun güneş ışığı, hava kirliliği, yağmur ve havadaki çeşitli polenlere karşı korunmalı, Bu amaçla ilk 15 gün şapka giymeden dışarı çıkılmamalıdır.
- Özellikle ilk 15 gün alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır,
- Operasyonun ertesi gününde, ekim yapılan alana pansuman yapılır. Özellikle ilk gün kesinlikle saçlar yıkanmamalıdır Saçlar saç ekimi operasyonunun üçüncü gününde yıkanabilir.
- Doktor tarafından önerilen saç yıkama losyonu ve PH derecesi 5.5 olan anti bakteriyel şampuanla saçlar her gün ve günde bir defa olacak şekilde 15 gün boyunca aksatılmadan yıkanmalıdır.
- Operasyon alanlarındaki kabuklanmanın 10 gün içinde bitmesi gerekir. Eğer bitmedi ise yıkama sırasında tırnaklar kullanılmadan sadece parmak uçları ile masaj yapılarak kabuklanmaların temizlenmesi sağlanır.
- İlk üç gün sırt üstü pozisyonda yatmalı saç ekimi yapılan alanın yastığa sürtünmesi önlenmelidir.Ekimi yapılan saç köklerinden yeni saçlar, yıkamanın birinci haftasından sonra çıkmaya başlar. Ancak, transfer edilen saç köklerinden çıkan ilk saçlar dökülecektir ve bu normal bir durumdur. Çünkü saç kökleri bir bölgeden başka bir bölgeye transfer edildiği için ilk çıkan saç tellerini taşıyamaz. Birkaç haftalık dinlenme evresinden sonra saçlar yeniden uzamaya başlar. Nakledilen saç köklerinden kalıcı saçlar çıkmaya başlar. Bu saçlar haftada 2,5 mm, ayda 1-1,5 cm uzama gösterir