Alında, derinliği kişiden kişiye değişen enine çizgiler mevcuttur. Alın cildinde yüz cildinde olduğu gibi yaşın ilerlemesine paralel olarak gevşeme ve sarkma başlar, mevcut çizgiler derinleşir.
Zamanla kaşlar aşağı doğru iner ve kişide yorgun bakışlı ifade ortaya çıkar. Kötü beslenme, sigara, stres, hava kirliliği, cilt bakımının yetersiz yapılması veya yapılmaması, yer çekimi etkisi ve mimikler estetik açıdan rahatsızlık verici bu sonucu kolaylaştırır.
Kimlere Uygulanır?
Alın germe ve kaş kaldırma estetiği operasyonları, genellikle 40 yaşın üzerindeki, başka sağlık problemi olmayan erkek ve kadınlara uygulanır. Kaşları düşük ve olması gerekenden aşağı durarak yorgun ve üzgün görünenler, alnında düzelmeyen derin yatay çizgiler olanlar, iki kaşının arasında burna doğru uzanan derin dikey bir veya iki çizgi olanlar, bu operasyon için en uygun adaylardır.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Alın germe ameliyatı son zamanlarda endoskopik yöntemle yapılabilmektedir. Fazla doku çıkarılması gerekmeyen hastalarda, saçlı deride 3-4 adet 2 cm’lik kesi açılarak yapılır. Küçük bir optik kamera, kesilerden birinden sokulur ve televizyon ekranında çalışılacak alan görüntülenir. Özel endoskopik aletle alın derisi ve kaşların kafa kemiklerinden serbestleştirilmesi yapılır ve asıcı dikişler ile daha yüksek noktalara tespit edilir. İşlem, en güncel anestezi yöntemi olan sedasyon uygulaması altında lokal ya da genel anestezi ile yapılabilir. 1,5-2 saat kadar sürer. Hasta operasyondan birkaç saat sonra evine dönebilir.
Alın ve kaş bölgesinde fazla sarkıklık varsa ve deri çıkarılması gerekiyorsa klasik alın germe yöntemi uygulanır. Bu yöntemde, saç çizgisinin 4-5 cm. kadar gerisinde taç tarzında iz kalır, ancak bu iz saçlı deri içinde gizlenir. Saçlı deride uzun süren geçici his kaybı olur. Kaşları normal yerine getirmek için yapılan kaş asma ameliyatı alın germe ameliyatı ile iç içe bir operasyondur.
Alın germe operasyonu ile birlikte kaşlar istenildiği oranda kalkıp fazla deri elde ediliyorsa, yüz germe operasyonu da aynı anda yapılabilir. Aynı zamanda sarkmış göz kapakları ve şişmiş göz altı torbaları da kaş kaldırma estetiği ile birlikte tedavi edilebilir.
Ameliyat Sonrası Neler Yaşanır?
Endoskopik yöntem sonrası, alın bölgesi ve saçlı deriye 48-72 saat elastik bandaj uygulanır. Pek ağrı olmamakla birlikte 24 saaten sonra göz çevresinde ödem ve morluklar oluşmaktadır. Bunlar genellikle bir hafta içinde kaybolur.
Klasik yöntem sonrası ise, alın ve gözler etrafında genel bir şişlik ve morarma ile uyuşukluk ve gerginlik hissi olabilir. Bunlar 2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Gözler, burun ve ağzı açık bırakacak şekilde baş sargısı uygulanabilir. Sargı 2 gün sonra açılır. Genel kontrol ve pansuman değişimi yapılır. Saçlar yıkanır ve gerekirse sargı yeniden konur. Dikişler 5-7 gün sonra alınır.
Her iki yöntem sonunda da kişi 2 hafta sonra işine dönebilir, makyaj yapabilir. 2 ay ağır egzersizlerden ve güneşten kaçınması, dış darbelerden korunması önerilir. Alın ve kaşlara yeni verilmiş şekil, kişinin bünyesine göre bazen 5-10 yıl bazen de ömür boyu dayanır.